‘België kan trendsetter voor energiezuinige woningen worden’

© belga

Het belang van chemie in de bouwsector wordt zwaar onderschat. Als chemische materialen correct worden gebruikt, kan België een trendsetter worden voor energiezuinige woningen, zeggen sectorfederatie essenscia en nichespeler Soudal.

De chemiesectorfederatie essenscia zoomt op haar jaarlijkse evenement op 24 april in op het gebruik van innovatieve materialen uit de chemische industrie en de kunststofsector in duurzame bouw. De rol van chemie in het bouwproces wordt namelijk zwaar onderschat, zeggen Vic Swerts en Frans Dieryck in een dubbelgesprek.

Vic Swerts is de stichter en eigenaar van Soudal, de Turnhoutse producent van voegkitten, polyurethaanschuim en lijmen, en Onderneming van het Jaar 2011. Dieryck is topman van essenscia Vlaanderen en veteraan van de chemiesector met vele jaren in het topmanagement bij BASF op de teller.

De aandacht voor energiezuinig bouwen en wonen neemt snel toe nu Europa en Vlaanderen het hoog op de agenda hebben gezet. Zo bepaalt een Europese richtlijn dat nieuwe gebouwen – inclusief kantoren, fabrieken en scholen – vanaf 2021 bijna energieneutraal moeten zijn. Vlaanderen formuleert in zijn Energierenovatieprogramma 2020 de ambitieuze doelstelling dat er in 2020 geen energieverslindende woningen meer mogen zijn.

Het zijn daarom boeiende tijden voor chemiebedrijven die in de bouwsector actief zijn, zoals de Soudals, de Deceunincks en de Recticels van deze wereld. Alleen kunnen zij het niet op eigen houtje rooien.

Vic Swerts: “Nu kunnen we nog met een redelijk beperkte inspanning bouwen. Maar in 2021 krijg je geen bouwvergunning meer als je geen zeer hoge prestaties levert voor een nieuwbouwwoning.”

Frans Dieryck: “Tegen 2021 wil Europa dat alle nieuwe woningen passief zijn. Maar je hebt diverse spelers nodig om een perfect passiefhuis te maken. In dat samenspel kunnen wij nog het verschil maken. Ons jaarevent is een manier om dat te triggeren. Zo kunnen we tegen 2021 een markt hebben waarin we totaaloplossingen aanbieden. Daarvoor hebben we alles in huis. Als we samenwerken, kunnen we in West-Europa de trendsetter zijn voor passiefwoningen. Ook architecten en installateurs moeten daarin meegaan.”

En wat met bestaande, oudere huizen?

Frans Dieryck: “Daarvoor zal je waarschijnlijk meer en meer isolatie zien op de buitenkant. Het is de enige manier. De nieuwe normen zorgen wel voor een versnelling in de richting van energie-efficiënte woningen. De Vlaamse overheid heeft zich daarover heel duidelijk uitgesproken. Alle bestaande woningen moeten omgebouwd worden. Dat speelt volledig in op de producten die we aanbieden.”

Vic Swerts: “Als je de consument duidelijk kunt maken dat hij geld en energie kan uitsparen door zijn huis te isoleren, verkoopt dat zichzelf uiteindelijk wel.”

Wat is de rol van chemie in dit alles?

Vic Swerts: “Als je iemand vraagt wat chemie in de bouw betekent, denkt vrijwel niemand aan bijvoorbeeld de koker met siliconen die wij produceren. Maar onze producten, en bij uitbreiding de hele sector, zullen er enorm toe bijdragen om naar zero emission-gebouwen te gaan in 2021. Heel veel energie verdwijnt letterlijk langs ramen en deuren. Vroeger kon je nog een bouwvergunning krijgen door extreem veel isolatie te steken in je dak, zelfs met goedkope ramen en simpele aansluitingen. Nu niet meer. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Je kunt je muren nog zo formidabel isoleren, maar één zwakke schakel verhindert dat je tot een duurzaam geheel komt. Je hebt op alle niveaus performante dingen nodig. Chemie biedt oplossingen. Neem aluminium. Dat wordt gecoat met kunststof om onderhoudsvrij te zijn en langer mee te gaan. Chemie werkt dus de zwakke punten van aluminium weg. Of dubbel glas. Zonder goede afdichting tussen twee glasplaten werkt het niet en wordt het troebel.”

Frans Dieryck: “Er is geen enkele toepassing meer die functioneel is op topniveau zonder scheikundige producten. Hoogdempend dubbel glas is bijvoorbeeld maar dempend door de kunststof. En veiligheidsglas breekt niet omdat er film tussen zit. Dat is ook chemie. Wij leveren met onze sector ook verfproducten en maken werk van de opleiding van installateurs. De zwakte zit vaak ook bij de kwaliteit van het isolatiewerk. Je kunt een perfecte PU-afschuiming hebben, maar als ze niet perfect wordt aangebracht, heb je nooit een passiefhuis. Vandaar dat die link naar de installateurs zo belangrijk is.”

Vic Swerts: “Onze producten zijn bijna idiot proof. Met een minimale opleiding haal je goede resultaten. Mits goede samenwerking. Zo is de elektricien de natuurlijke vijand van luchtdichtheid. Voor een lampje buiten, boort hij een gat door de gevel, nadat iedereen eerst had samengewerkt om dat huis perfect luchtdicht te krijgen. Voorzie dat lichtpunt dus op voorhand. Daarom leren wij in onze academie installateurs wat belangrijk is aan onze producten. Als die kerel ze niet goed kan aanbrengen, zijn ze waardeloos.”

“Ook architecten zijn daar nooit mee bezig. Die zijn, enkelen niet te na gesproken, bezig met het esthetische en met hun eigen naam en faam. Wij hebben al in de woestijn gepredikt. Maar voor architecten is dat niet sexy. Zij kunnen zich niet manifesteren met een goede mastiek, wel met een schoon uiterlijk en een kleurke links en rechts.”

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content