België heeft voortaan twee vastgoedbeurzen
De eerste van twee Belgische beurzen voor residentieel vastgoed vindt plaats in Brussels Expo op 22 en 23 mei. We Are Real Estate neemt de plaats in van Realty, dat in september voor het eerst naar Knokke verhuist. De sector moet leren leven met concurrerende beurzen.
De twee concurrenten hebben elk hun eigen strategie en proberen zo veel mogelijk exposanten te lokken. We Are Real Estate komt als eerste in Paleis 7 van Brussels Expo. In september volgt Realty, dat een nieuwe positionering zoekt in Knokke.
Dat soort concurrentie tussen beurzen is nieuw op de Belgische vastgoedmarkt. De grote vraag wordt of We Are Real Estate kan slagen waar Realty, dat de afgelopen jaren stagneerde, leek te falen. De organisator, de groep The Fair Experts (ex-Matexpo), is zeker van zijn stuk. De drijvende kracht is Gregory Olszewski, die de eerste zes edities van Realty heeft georganiseerd. Hij heeft een van de dikste adresboeken in de sector. “Als ik niet overtuigd was van het succes van onze formule, was ik er nooit aan begonnen”, zegt hij. “Er is vraag van exposanten en professionals naar een vastgoedbeurs in Brussel.”
We Are Real Estate positioneert zich als een beurs voor iedereen, terwijl Realty meer op het hoogste segment mikt. Dat blijkt uit de toegangsprijzen: 180 euro voor een dag en 270 euro voor twee dagen op We Are Real Estate. Op Realty is dat 800 euro voor twee dagen, met een maximum van 2000 tickets. “Onze positionering is goed”, zegt Gregory Olszewski. “Er is vraag naar een betaalbare beurs die toch kwaliteit biedt.” Dat blijkt nog niet uit de voorverkoop. Begin deze maand waren amper 300 tickets verkocht, nu 750. “Ik maak me geen zorgen. We halen zonder probleem 2500.”
Leren, investeren en netwerken
We Are Real Estate mikt op maximaal zestig exposanten. Vijftig hebben al toegezegd, waaronder bekende namen als Art & Build, DDS +, Thomas en Piron, Verstraete Development, Ion, Real Estate AG, JLL, Willy Naessens en twee instellingen (Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Kortrijk). “Volgend jaar willen we naar zestig of zeventig exposanten. Dit is geen eenmalige beurs, we zijn hier voor de lange termijn.”
Inhoudelijk mikt de beurs op drie domeinen: leren, investeren en netwerken. Elke exposant mag een presentatie van 15 minuten geven. “Van 10 tot 16 uur zijn er conferenties, waarna er gelegenheid is tot netwerken”, zegt Olszewski. Alcohol is tot 16 uur verboden, zodat iedereen er zijn volle aandacht bij kan houden. Mijn ervaring leert dat dat niet op elke beurs het geval is. We zullen het hebben over de brexit, de retail in de periferie, publiek-private partnerschappen, de impact van big data op onroerend goed, artificiële intelligentie. Onze aanpak is innovatief, gebaseerd op de echte behoeften van de sector.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier