40 procent van architecten overweegt andere job
De toenemende complexiteit van het bouwproces maakt van architecten de sterren van de bouwwerf. Maar de architecten weten hun prominente status niet te verzilveren.
De toenemende complexiteit van het bouwproces maakt van architecten de sterren van de bouwwerf. Maar de architecten weten hun prominente status niet te verzilveren.
In een enquête van de beroepsfederatie NAV bij 582 architecten geeft 40 procent van de deelnemers aan dat hij overweegt uit het beroep te stappen. De administratieve lasten zijn er voor veel architecten te veel aan, maar het zijn vooral de groeiende verantwoordelijkheden die architecten naar andere beroepshorizonten doen uitkijken. Meer dan 54 procent van de ondervraagden ervaart die als ‘heel ernstig’ en bijna 37 procent als ‘ernstig’.
Meer verantwoordelijkheden is niet per se negatief voor de architect, integendeel. De rol van de architect was vroeger vooral gefocust op het ontwerp, nu is hij in het hele bouwproces een bepalende figuur. Ook de ruimere inspraakmogelijkheden en het groeiende gewicht van bewoners- en belangenverenigingen duwen de architect meer op de voorgrond. “Op informatievergaderingen en inspraakmomenten merken we vaak dat mensen veel belang hechten aan de visie van de architect, maar vooral aan die van andere partijen in het project”,
zegt Rita Agneessens, CEO van BURO II & ARCHI+I, met 140 medewerkers een van de grootste architectenbureaus in ons land. “Het probleem is dat al die bijkomende verantwoordelijkheden en taken niet resulteren in een correcte vergoeding. Zeker in het huidige economische klimaat proberen opdrachtgevers de kosten zoveel en zo lang mogelijk uit te stellen, tot er zekerheid is over het project.”
Niet rendabel
Ook de trend om architectuuropdrachten te gunnen via wedstrijdformules leidt tot een verhoogde werkdruk in veel architectenbureaus. “Opdrachtgevers beseffen niet hoeveel werk er in een wedstrijd kruipt”, zegt Patrick Lootens, medezaakvoeder van het Antwerpse bureau Poponcini & Lootens (50 medewerkers). “Een serieuze wedstrijd vergt al gauw meer dan 500 werkuren. Dan kom je er niet met een vergoeding van 5000 euro.”
Veel architecten komen dan ook tot de vaststelling dat de rekening niet klopt. Op de vraag of ze tevreden zijn over de rentabiliteit van hun architectenpraktijk antwoordt ongeveer de helft van de architecten negatief. De voornaamste oorzaak zijn de gepresteerde uren die ze niet kunnen doorrekenen (54%).
Laurenz Verledens
Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier