Hoger remgeld bij tandarts nog niet voor morgen

© BELGA

De nieuwe regeling in het mondzorgtraject is met een maand uitgesteld. Die komt er op zijn vroegst op 1 februari.

Dat betekent dat de nieuwe regeling niet op 1 januari van kracht wordt, maar pas op 1 februari 2016.

Het remgeld (de eigen bijdrage van de patiënt) voor technische prestaties, zoals het vullen van gaatjes, wordt dan gemiddeld met 15 procent verhoogd, tenzij de patiënt in het vorige kalenderjaar voor controle naar de tandarts is geweest.

De nieuwe regeling heeft tot doel om mensen te motiveren om jaarlijks hun tanden te laten controleren.

“De reden van het uitstel met een maand is dat de besluitvorming heeft aangesleept, hoewel wij als ziekenfonds al in oktober klaar waren om de regeling te laten ingaan”, zegt Paul Callewaert van de socialistische mutualiteiten. “De publicatie van het nieuwe koninklijk besluit (KB) heeft daardoor ook aangesleept.

Het voordeel van het uitstel met een maand is dat de patiënt ook een maand langer de tijd heeft om voor controle langs te gaan bij de tandarts.

” Bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) luidt het dat “1 februari de nieuwe streefdatum” is. “Normaal had de nieuwe wet moeten meegaan met de programmawet, maar dat is niet gelukt”, klinkt het daar. “We hopen dat het lukt tegen 1 februari.”

VBT (Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen) was voorstander van eenbeloningssysteem waarbij het remgeld daalt voor wie jaarlijks op controle gaat naar de tandarts en stijgt in functie van het aantal gemiste controlejaren, maar de overheid heeft er anders over beslist.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content