Hoeveel betaal je voor een babysit?

© Getty Images/iStockphoto
Roel Van Espen medewerker Trends

Ben je op zoek naar een babysit tijdens de herfstvakantie? Hoe vind je die? En welk budget moet je hiervoor voorzien?

Er bestaan heel wat manieren om een babysit te vinden. Ben je lid van de Gezinsbond, dan kan je daar alvast terecht. Niet-leden van de Gezinsbond kunnen aankloppen bij Sloebersit, de babysitdienst van de zorgorganisatie Solidariteit voor het Gezin.

Daarnaast bestaan er ook heel wat jongere initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele app zoals Bsit. Heel nieuw is trouwens SitterFix: hiermee zie je dankzij de kalenderfunctie meteen wie op het gewenste moment beschikbaar is. Beide apps laten ook toe om babysitters te beoordelen en voor te stellen aan vrienden.

Dit zijn de tarieven

Bij de Gezinsbond betaal je aan de babysit 4 euro per begonnen uur, met een minimumbedrag van 8 euro. Het lidmaatschap kost je 40 euro voor een jaar, en per 5 babysitbeurten wordt nog eens 7,5 (dus 1,5 euro per beurt) aangerekend. Laat je 20 keer per jaar iemand gedurende 5 uur op je kinderen passen, dan betaal je daarvoor dus telkens 23,5 euro (inclusief lidgeld).

Sloebersit hanteert dezelfde uurtarieven als de Gezinsbond, dus 4 euro per begonnen uur (met een minimum van 8 euro). Bij deze organisatie betaal je geen lidgeld, maar er wordt wel 3 euro extra per keer aangerekend. Voor een oppasbeurt van 5 uur moet je dus 23 euro neertellen.

Bij Bsit en SitterFix mogen de babysitters hun tarieven vrij bepalen. Gangbare prijzen liggen hier tussen 4 en 6 euro per uur. Bsit rekent een kwart van één uurtarief (dus bv. 1,25 euro bij een uurtarief van 5 euro) als gebruikskosten aan. Bij SitterFix betaal je 2,5 euro per maand of 1,5 euro per boeking als occasionele gebruiker.

Wat met de verzekering?

Bij de Gezinsbond en Sloebersit geniet je sowieso een verzekering. Het is dus niet nodig om een bijkomende arbeidsongevallenverzekering voor arbeidspersoneel en een familiale verzekering af te sluiten. Zoek je een babysit via een app, check dan zeker vooraf of die een gelijkaardige bescherming voorziet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content