Halfjaarcijfers vielen mee: definitief vertrokken?
Alle bedrijven hebben hun resultaten nu gepubliceerd. Een eerste vaststelling is dat ze minder slecht waren dan gevreesd. De verwachte omzetdalingen werden meestal goed gecompenseerd door kostenbesparingen.
Enkele bedrijven presteerden zelfs veel beter dan verwacht. We denken dan aan UCB, D’Ieteren, Omega Pharma, Resilux en Kinepolis. Die vijf aandelen werden dan ook mooi beloond voor hun resultaten en hebben op een termijn van zes maanden zeker nog potentieel. De teleurstellingen waren op één hand te tellen.
Een andere vaststelling is dat het vooral kleinere beurskapitalisaties zijn die in positieve zin hebben verrast, met forse koersbewegingen als gevolg. Hierbij zijn er verschillende factoren die verklaren waarom het vooral de kleinere waarden zijn die forser gereageerd hebben op de resultaten. Op de eerste plaats zijn het vooral de grote indexwaarden die als eerste in maart zijn opgepikt. De meeste cyclische waarden die we aanbevolen hebben, zijn met 60% of zelfs meer gestegen voor ze met resultaten uitpakten. De beleggers (meestal institutionelen) hadden dus al geanticipeerd op geruststellende resultaten.
Een tweede interessante vaststelling is dat veel beleggers weer bereid zijn om risico te nemen. We zagen de particulieren de afgelopen weken weer risico’s nemen, wat erop wijst dat de debacles (Lehman, dichter bij huis Fortis en subprime in het algemeen) heel snel vergeten zijn. Wij begrijpen niet dat aandelen zoals Punch International (visibiliteit nihil, moeilijke sector), Agfa, Deceuninck (dat net voor een kapitaalverhoging staat waarvan niemand de details kent) onvoorwaardelijk weer in de portefeuilles opgepikt worden. Ook financiële aandelen zoals Fortis, KBC en Dexia werden terug gretig opgepikt. We vrezen echter dat voor de financials het neerwaartse potentieel veel groter is dan het opwaartse.
Hoe moet het nu verder met de beurzen? Na het herstel van de afgelopen weken/maanden moeten de beleggers bijkomende signalen krijgen dat de economie de komende maanden verder zal herstellen. Met het gebrek aan visibiliteit is dat uiteraard geen gemakkelijke opdracht. Maar daartegenover staat Tina (there is no alternative) met een historisch lage rente te popelen om haar comeback (hopelijk even sterk als die van Lance Amstrong of Kim Clijsters) te maken. Met al de liquiditeiten die aan de zijlijn staan, zullen de professionelen deze keer de hausse niet willen missen.
Als we de jongste resultaten van de onlinebrokers bekijken, zien we dat de particuliere belegger stilaan naar de markten terugkeert. Maar ook daar zien we een leerrijke evolutie. De vermogende particuliere belegger is mondiger geworden en kritischer tegenover de mensen die zijn zuurverdiende centen beheren. De beleggers eisen en verdienen transparantie. De beste onafhankelijke adviseurs gaan ongetwijfeld gouden tijden tegemoet.
Alain Deneef
Hoofdredacteur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier