Had je een half miljoen, wat zou jij doen?

© Vitaliy_ph (iStock)
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Op 14 juni start de Wereldbeker voetbal in Rusland. In het allerbeste geval kunnen de Rode Duivels daar een zakcentje van 445.000 euro verdienen, als ze kampioen spelen. Wat zou jij als Rode Duivel doen met een half miljoen euro, als je dat geld niet onmiddellijk nodig had? We stelden de vraag aan twee financieel experts.

De situatie van de Rode Duivels is zeer specifiek, maar het maakt eigenlijk niet uit of u nu de lotto wint, een erfenis van een verre tante krijgt, een hit scoort of een bestseller schrijft. Het gaat om geld waarop u niet rekende en dat u niet nodig heeft. Wat raden de experts dan aan?

Zet het zeker niet op een spaarrekening

“Beleggen zal meer opbrengen dan niet beleggen”, antwoordt Rudy Vandorpe , Head of Portfolio Management bij ING België Private Banking, laconiek. “Cash brengt niet op en zal nog lange tijd niet opbrengen.” Als je nog ergens meer dan 0,5 procent vergoeding krijgt voor geld op een spaarrekening zal het al veel zijn.

Er zit niet meteen beterschap aan te komen. Rabobank.be kwam vorige week wel in het nieuws, omdat de internetbank de getrouwheidspremie op haar spaarboekjes optrok van 0,1 naar 0,15 procent. De basisrente blijft 0,15 procent. De voorbije zes jaar kwam enkel de kleine spaarbank Centrale Kredietverlening (CKV) met een echte renteverhoging op de proppen. Die actie was nodig om de overname van enkele kredietportefeuilles door CKV te financieren.

‘Als je het geld op een spaarrekening zet, kun je het even goed in de kast leggen’

De renteverhoging van Rabobank.be zal wellicht weinig navolging kennen. De Belgische tienjaarsrente bedraagt0,74 procent, wat ongeveer overeenstemt met het gemiddelde niveau van die rente over de voorbije drie jaar. De Belgische tweejaarsrente zit zelfs onder het gemiddelde van de voorbije drie jaar.

“Met een spaarboekje ben je ook niet veilig”, vindt Frank Peeraer van Fortuna Financial Group. “Je kan er je koopkracht niet mee beschermen. Je moet absoluut wegblijven van het spaarboekje. Als je het geld op een spaarrekening zet, kun je het even goed in de kast leggen.”

Er wordt wel eens gewaarschuwd dat aandelen, vooral Amerikaanse aandelen, vandaag duur noteren. Over sommige obligaties wordt er zelfs in zeepbeltermen gesproken. Wachten tot aandelen of obligaties weer goedkoper worden, is toch niet zo’n goed plan. “Markttiming is het moeilijkste wat er is”, zegt Vandorpe. Beleggen doe je dus het beste gespreid in de tijd. Vandorpe vindt 4 à 6 procent een realistisch verwacht rendement voor aandelen voor de komende tien jaar en 2 à 2,5 procent voor obligaties. Er zijn uiteraard geen garanties. Het kan op elk moment beginnen te stormen op de beurzen, zoals we nu zien met de onzekere politieke situatie in Italië.

Niet te veel in aandelen

Door de lage rente zouden beleggers in de verleiding kunnen komen het gewicht van obligaties in de portefeuille te verminderen en dat van aandelen op te trekken. Wie advies wil bij een bank moet zich een risicoprofiel laten aanmeten. Met een vragenlijst meten de bankiers uw risicotolerantie, uw kennis en ervaring, enzovoort. Daarna wordt een beleggingsportefeuille op maat gemaakt. “Je moet je echt wel aan je profiel houden”, zegt Vandorpe.

‘Door de lage rente wordt wel eens gezegd dat obligaties meer risico inhouden dan aandelen. Ik ben het daar totaal niet mee eens’

Vandorpe: “Het is zo dat er accidenten gebeuren. Door de lage rente wordt wel eens gezegd dat obligaties meer risico inhouden dan aandelen. Ik ben het daar totaal niet mee eens. Als er een keer een stevige correctie komt in de obligatiemarkt, dan zal je mogelijk een verlies van 10 à 12 procent zien in je portefeuille. En na de correctie kan je dan obligaties kopen met een hoger rendement. Bij een correctie op de aandelenmarkten spreken we gemakkelijk over veel grotere verliezen.”

Aan de volgende generatie denken

Van Rode Duivel Kevin De Bruyne wordt wel eens gezegd dat hij sober leeft en aan de volgende generatie denkt. “Voor de Rode Duivels is zo’n WK-premie klein geld. Ze hebben hun schaapjes vaak al op het droge. Als je weet dat de erfbelasting in ons land vrij hoog is, dan zou ik aan successieplanning beginnen”, zegt Peeraer.

Peeraer: “Het is de uitgelezen kans om iets aan de kinderen door te geven. Er zijn veel mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld de blote eigendom schenken en toch nog het vruchtgebruik en een deel de controle houden. De kinderen kunnen er nog niet aan, maar ze kunnen het wel volgen en leren omgaan met geld. Je kan ook bepalen dat het geld terug naar jou komt, mochten je kinderen onverwacht overlijden voor jou.”

‘Als je het geld niet nodig hebt en voor de lange termijn wil beleggen, moet je sowieso richting aandelen’

Zo’n schenking aan de volgende generatie of generaties kan via een levensverzekering of via een burgerlijke maatschap. Als je voor een levensverzekering kiest, dan kan je volgens Peeraer best richting tak23-verzekeringen uitwijken. Dat zijn levensverzekeringen waarvan het rendement niet gegarandeerd is en gekoppeld aan de onderliggende beleggingen. Het geld van tak23-producten gaat ook richting aandelen, terwijl het geld van tak21-producten enkel in obligaties kan geïnvesteerd worden.

“Als je het geld niet nodig hebt en voor de lange termijn wil beleggen, moet je sowieso richting aandelen”, vindt Peeraer. “Obligaties zijn de werkmiddelen voor een bedrijf. Met aandelen deel je in de winstgroei van een bedrijf. Maar je moet wel diversifiëren. Een grote fout die veel mensen maken, is dat ze alles in één aandeel of enkele aandelen uit dezelfde sector investeren. Denk maar aan de drama’s met Fortis, Dexia en Lernout & Hauspie. Beleggers maken die fout nog altijd. En het gebeurt evengoed met vastgoed als met aandelen. In plaats van een appartement aan de kust en één in Brussel, stoppen ze de helft van hun vermogen in een hele blok aan de Turnhoutsebaan in Antwerpen, die nu niets meer waard is. Mensen kopen op emotie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content