Grote spaarders Bank of Cyprus dragen 30 procent bij

© AFP

Van de deposito’s boven 100.000 euro bij Bank of Cyprus zal ‘ongeveer 30 procent’ afgeroomd worden in het kader van het nieuwe reddingsplan voor Cyprus.

Van de deposito’s boven 100.000 euro bij Bank of Cyprus zal ‘ongeveer 30 procent’ afgeroomd worden in het kader van het nieuwe reddingsplan voor Cyprus. Dat deelde de woordvoerder van de Cypriotische regering mee.

In de nacht van zondag op maandag bereikte Cyprus een nieuw akkoord met de internationale kredietverleners over een reddingsplan dat het failliet van het eiland moet voorkomen. Alle deposito’s tot 100.000 euro blijven buiten schot. Maar bij de grootste bank van het eiland, Bank of Cyprus, worden de deposito’s boven 100.000 euro aangewend om de kapitaalratio van de bank op te trekken tot 9 procent. Laiki, de tweede bank, wordt ontmanteld en de deposito’s onder 100.000 euro worden ingebracht in de Bank of Cyprus. De overige banken worden niet in het plan betrokken.

De regering verduidelijkte deze middag waaraan de depositohouders van Bank of Cyprus met meer dan 100.000 euro op de rekening zich kunnen verwachten. ‘Ongeveer 30 procent’ van de tegoeden boven die drempel zal gebruikt worden om de financiële gezondheid van de bank op te krikken, zo deelde de regeringswoordvoerder mee op de staatsradio.

Hervormingen

Cyprus zal nu 10 miljard euro steun krijgen van de internationale geldschieters, onder wie de eurolanden. Daarvoor wordt de banksector van het eiland dus afgeslankt. Bank of Cyprus neemt overigens ook de schulden van Laiki bij de Europese Centrale Bank (ECB) over. Die lopen op tot ongeveer 9 miljard euro.

Later zal het land overigens ook structurele hervormingen moeten doorvoeren zoals het verhogen van de belastingen voor bedrijven van 10 naar 12,5 procent en moet het de strijd tegen witwasserij opvoeren. (AFP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content