Griekse kapitaalvlucht neemt toe

© belga

Met de nieuwe verkiezingsronde in zicht beginnen Grieken aanzienlijke bedragen van hun bankrekening te halen.

Op 17 juni vinden in Griekenland parlementsverkiezingen plaats. Blijkbaar hebben de Grieken zelf weinig vertrouwen in de goede afloop ervan, want sinds begin juni wordt er dagelijks tussen de 100 en 500 miljoen euro bij de Griekse banken weggehaald. Als de kapitaalvlucht tegen het huidige tempo aanhoudt, stroomt er deze maand ruim 5 miljard euro Grieks kapitaal naar het buitenland. Mogelijk komt er ook een deel van dat bedrag in een safe terecht.

In beide gevallen is dat slecht nieuws voor de Griekse banken. “We bloeden langzaam leeg. We hebben dringend nood aan een daadkrachtige regering”, liet een bankier dinsdag weten.

Overigens is het fenomeen van kapitaalvlucht niet nieuw, want officieel werd sinds het ontluiken van de crisis in 2009 al zowat 80 miljard euro bij de Griekse banken weggehaald. Van een klassieke bankrun – met lange wachtrijen bezorgde spaarders – is voorlopig evenwel geen sprake.

Kapitaalvlucht of bankrun, vast staat dat het Griekse banksysteem dringend nood heeft aan een kapitaalinjectie van 18 miljard euro. Dat bedrag is in handen van de overheid en maakt deel uit van het reddingspakket van 130 miljard euro. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content