Griekse crisis doet Duitse kassa rinkelen
Volgens een nieuw onderzoek heeft de Griekse crisis Duitsland de afgelopen vijf jaar 100 miljard euro opgeleverd.
Terwijl Griekenland gebukt gaat onder een schuldencrisis, profiteert de Duitse economie van de malaise. Dat schrijft het persagentschap Reuters op basis van een onderzoeksrapport van het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH). Door de onzekere Europese situatie zijn beleggers niet langer op zoek naar hoge rendementen, maar naar veilige havens, zoals de Duitse Bund.
Naarmate de vraag naar overheidsobligaties toeneemt, moet de Duitse overheid minder rente betalen. De langetermijnrente is zelfs al enkele keren in het rood gedoken. Beleggers moeten dan intresten betalen om aan de Duitse staat geld te lenen.
Grieks verband
Uit de studie blijkt ook dat er een verband is tussen de toestand in Griekenland en de rente op Duitse staatsobligaties. “Hoe slechter het gaat in Griekenland, hoe lager de Duitse langetermijnrente”, zeggen de onderzoekers.
De auteurs bekeken de evolutie van de rente tussen 1 oktober vorig jaar en half juli dit jaar. De Duitse overheid kon onder meer profiteren van het referendum, waarin de Griekse bevolking de hervormingsvoorstellen in de prullenmand kieperde. De marktsituatie was minder gunstig toen de Griekse premier Alexis Tsipras een week later met de voorstellen instemde.
Bij een Grieks faillissement zou Duitsland 90 miljard euro verliezen, inclusief de bijdragen van het land in het derde noodpakket. Dat is nog altijd minder dan de winst van de afgelopen jaren.
Maar niet alleen Duitsland profiteert van de schuldencrisis. Ook Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten boeken winsten. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier