Griekenland wil volgende week EU-akkoord over steunmechanisme

© EPA

De Griekse premier George Papandreou wil dat de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie volgende week op een bijeenkomst in Brussel een akkoord bereiken over een mechanisme dat eventueel financiële steun kan verlenen aan zijn land. Dat heeft hij donderdagochtend verklaard in het Europees Parlement.

“Ik denk dat de top van staatshoofden en regeringsleiders volgende week de gelegenheid vormt om een beslissing te nemen”, zo stelde Papandreou. De leiders van de 25 lidstaten komen op donderdag 25 en vrijdag 26 maart onder voorzitterschap van Herman Van Rompuy bijeen in Brussel.

Papandreou wees zijn ambtgenoten erop dat de Europese Unie moet bewijzen dat ze de verwachtingen kan inlossen en de uitdagingen kan aanpakken. “Dit is een rendez-vous dat we niet mogen missen”, zei de premier.

De socialistische regering in Griekenland zit in zware budgettaire problemen en moet onder druk van Europa het tekort dit jaar met vier procent terugdringen tot 8,7 procent van het bruto binnenlands product. Het land nam daartoe draconische besparingsmaatregelen, maar hoopt in ruil op steun van Europa om zijn geloofwaardigheid op de financiële markten te verbeteren.

De ministers van Financiën van de zestien eurolanden maakten maandag een aantal afspraken over eventuele steun, maar met name Duitsland blijft zich zeer weigerachtig opstellen. Papandreou dreigt ermee bij het Internationaal Monetair Fonds aan te kloppen indien zijn Europese partners hem niet tegemoet treden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content