Griekenland vraagt om EU/IMF-hulp

© Belga

Griekenland heeft de activering gevraagd van het financieel steunmechanisme dat ter beschikking is gesteld door Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

“De activering van het mechanisme is een nationale nood, en daarom heb ik de minister van Financiën gevraagd alle nodige acties te ondernemen”, verklaarde de Griekse premier Georges Papandreou vrijdagmiddag in een televisietoespraak.

Intussen heeft de Europese commissie bevestigd dat ze de vraag van Griekenland tot financiële steun heeft ontvangen. “Ik kan bevestigen dat deze aanvraag net is gearriveerd. Het telt slechts drie regels”, aldus een woordvoerder van de Commissie.

De vraag tot gebruik van het hulppakket werd gestuurd naar de Commissie, naar de voorzitter van de Europese Centrale Bank en naar de chef van de eurogroep. De Commissie gaat nu samen met de ECB de aanvraag onderzoeken en een aanbeveling voor de eurolanden uitwerken, luidt het.

Donderdag 22 april maakte het statistiekbureau Eurostat bekend dat het gat in de Griekse begroting – van 13,6 procent – groter was dan de 12,9 procent die de Griekse regering zelf had berekend.

Eerder deze week werd in Athene door een delegatie van het IMF, de ECB en de EU al onderhandeld over een noodlening van 45 miljard euro tegen een rentevoet van 5 procent.

De Europese Unie (EU) had zich halfweg april bereid verklaard Griekenland een noodkrediet van 30 miljard euro ter beschikking te stellen. Hoe die bijdrage verdeeld werd onder de verschillende lidstaten ziet u hieronder (in miljarden euro’s):

Duitsland 8,376
Frankrijk 6,290
Italië 5,527
Spanje 3,673
Nederland 1,764
België 1,073 Oostenrijk 0,859
Portugal 0,774
Finland 0,555
Ierland 0,491
Slovakije 0,307
Slovenië 0,145
Luxemburg 0,077
Cyprus 0,061
Malta 0,028

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content