Griekenland laat eis schuldkwijtschelding achterwege

Grieks premier Alexis Tsipras voor Maximos Mansion in Athene, de ambtswoning van de eerste minister. © Reuters
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De nieuwe Griekse regering eist niet langer een kwijtschulding van de Griekse schuldenberg. De minister van Financiën, Yanis Varoufakis wil de schulden omruilen voor obligaties.

De Griekse premier Alexis Tsipras en de minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn niet langer een hardnekkige voorstander van een kwijtschelding van de Griekse schuld, maar pleiten nu voor een herschikking van de schulden.

De financiënminister wil die omwisselen voor groeigebonden obligaties. Daarbij zouden de schulden aan de Europese landen worden omgeruild voor obligaties waar alleen rente wordt op betaald als de Griekse economie aanzwengelt. De schuld aan de ECB zou dan weer omgewisseld worden voor eeuwig durende obligaties. Dat vertelt Varoufakis in een interview met ‘Financial Times’.

Koersverandering Europa

Volgens hoogleraar Europees politiek, Hendrik Vos effen de Grieken het pad voor andere landen in haar poging om Europa van koers te doen veranderen. “De partij stelt niet langer zware eisen. Ze wil loskomen van het hele zware besparingsregime en maakt het mogelijk om te praten over modaliteiten. Daar hebben zelfs landen zoals Duitsland baat bij. Niemand haalt er voordeel uit als het systeem crasht “, vertelt Vos tijdens een interview met Radio 1.

Aanpak fiscale fraude

Daarnaast wil Athene werk maken van een hardere aanpak van fiscale fraude. Tot nu toe bleven de oligarchen in het land gespaard van de besparingsronde omdat ze sterk verankerd zaten in de Griekse politiek. Een verankering die nu is verdwenen met Syriza als meerderheidspartij.

“De belastingontduiking aanpakken, wordt geen gemakkelijke klus”, vertelt een Europese ambtenaar aan De Standaard. “Een groot deel van het geld van de oligarchen staat namelijk geparkeerd in het buitenland.” Daarenboven zijn veel Grieken gestopt met belastingen te betalen. Zij hopen dat de aangekondigde belastinghervorming een verlaging met zich zal meebrengen. Velen nemen daar alvast een voorschot op. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content