Graan wordt fors duurder

© belga

De slechte graanoogst in Rusland en het Zwarte Zeegebied veroorzaakt scherpe prijsstijgingen op de markt. Dat zegt François Huyghe, specialist akkerbouw van de Boerenbond.

Volgens Huyghe zou het duuurdere graan op termijn ook gevolgen kunnen hebben voor de prijzen van goederen in België. “De graanoogst in Rusland is catastrofaal en dat veroorzaakt paniek op de markt”, verduidelijkt Huyghe.

Rusland, dat wordt beschouwd als een van de grootste graanschuren ter wereld, stelde zijn vooruitzichten voor de oogst drastisch neerwaarts bij als een gevolg van de droogte, zei de Russische viceminister van Landbouw, Alexander Belyaev. Rusland wordt sinds juli geteisterd door hitte, met temperaturen tegen de veertig graden. Die aanhoudende hitte veroorzaakt in het hele land droogte en bosbranden.

Belyaev rekent op dit moment op een oogst van 70 tot 75 miljoen ton. In 2007 was dat nog 97 miljoen ton en voor 2010 rekende Rusland aanvankelijk op 95 miljoen ton graan.

Volgens specialist van de Boerenbond Huyghe gebeurt in Europa en Canada hetzelfde als in Rusland. China en de VS doen het beter, en in België bleef de graanoogst ongeveer gelijk. Door de slechte oogst wereldwijd zijn de graanprijzen op korte tijd bijna verdubbeld.

In februari 2010 werd voor een ton graan nog 115 euro betaald, nu loopt de prijs volgens Huyghe tegen de 200 euro per ton. Die prijsstijging kan direct gevolgen hebben voor de prijs van dierenvoeder. De invloed op de broodprijs zou beperkt blijven, aangezien graan voor slechts 5 procent deel uitmaakt van het brood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content