Gewesten formuleren vijf uitgangspunten in Dexia-dossier
De drie gewestelijke aandeelhouders van Dexia hebben zaterdag, na een ontmoeting tussen de verschillende minister-presidenten, vijf uitgangspunten geformuleerd ten aanzien van het dossier Dexia.
De drie gewestelijke aandeelhouders van Dexia hebben zaterdag, na een ontmoeting tussen de verschillende minister-presidenten, vijf uitgangspunten geformuleerd ten aanzien van het dossier Dexia.
Vlaams minister-president Kris Peeters gaat ervan uit dat de federale regering met die uitgangspunten rekening zal houden. Over de inhoud wilde hij niets kwijt. De ontmoeting tussen de gewesten kwam er na een Vlaamse kern. Peeters gaf toe dat er gisteren/vrijdag al openingen werden gemaakt met de federale regering. “We hebben die grondig bekeken en vijf uitgangspunten geformuleerd”. Het betreft bijkomende verduidelijkingen over de toekomst van Dexia Bank België en bijkomende verduidelijkingen over hoe de zaken verder aangepakt worden.
Hoe de federale regering, die de onderhandelingen met de Fransen voert, zal reageren is onduidelijk. Alle partijen staan voortdurend met elkaar in (telefonisch) contact. Omstreeks 18.30 uur is een kern gestart maar de ministers wilden niet veel kwijt. Duidelijk is wel dat er nog volop gepraat wordt en dat men ook de volgende uren zal gebruiken om te onderhandelen.
Vicepremier Laurette Onkelinx: “We blijven onderhandelen. We willen hen (de raad van bestuur van Dexia) overtuigen dat België de controle over de bank zal nemen”. De nationaliseringspiste wordt daarmee bevestigd. Melchior Wathelet (cdH) zei op zijn beurt dat de kern bijeenkomt om goed geïnformeerd te worden en zeker geen fouten te maken. Het gaat dan ook om een heel ingewikkeld dossier, met veel verschillende belangen. Luc Coene, gouverneur van de nationale bank, reed zaterdagavond het kabinet van de premier uit, maar legde geen verklaring af. (Belga/INM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier