Gemeenten en provincies ontdekken kapitaalmarkten

© belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

Almaar meer lagere overheden geven obligaties uit. Dat is niet noodzakelijk goedkoper dan bankfinanciering, zegt ING. Maar meer kennis en ervaring met financiële markten komt op termijn voordelig uit.

De steden Gent en Hasselt, de provincie Vlaams-Brabant en het Waalse Gewest: alle hebben ze vorig jaar obligaties uitgegeven, voor bedragen variërend van 10 miljoen tot 325 miljoen euro. In december nog hebben 8 steden een gebundelde obligatie uitgegeven van 43,5 miljoen euro.

“Vroeger gaf enkel de Belgische staat obligaties uit, de zogenaamde OLO’s,” zegt Kris Devos, directeur schuldmarkten bij ING België. “Nu hebben ook lagere entiteiten de smaak te pakken. Het is meestal semi-gegarandeerd papier, dat 0,5 tot 1 procentpunt meer opbrengt dan klassieke OLO’s. Kopers zijn dikwijls grote beleggingsfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers die op zoek zijn naar hoger rendement.”

Het is geen voorbijgaande trend, volgens Devos. “Obligaties worden een belangrijke financieringsbron, naast de banken. Niet dat obligaties altijd goedkoper zijn. Het voordeel zit in de diversifiëring. Overheden leren alternatieve financieringskanalen kennen. In de toekomst kunnen ze daar hun voordeel mee doen. Ze zullen weten welke financieringsvorm hen het best uitkomt in de gegeven omstandigheden.”

Vorig jaar gaven lagere overheden, waaronder ook intercommunales bijvoorbeeld, voor zowat 2 miljard euro aan obligaties uit. “In 2012 ging het om een hoger bedrag, met name 3 miljard,” zegt Devos. “Maar dat resultaat is vertekend door enkele grote uitgiftes.”

De Belgische staat zal minder OLO’s uitgeven in 2013, verwacht ING. “Dat kan de rente laag houden, maar zeker is dat niet,” zegt Devos. “De verkiezingskoorts en het wereldwijde renteklimaat kunnen opwaartse druk uitoefenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content