Flexibel lenen voor een renovatie van een woning
De banken bieden flexibele kredieten aan voor klanten die hun woning willen verbouwen of energievriendelijker maken. Vergelijken is de boodschap.
Renoveren kost handenvol geld. Voor de financiering van verbouwingswerken krijgt u bij de meeste banken de keuze tussen een hypothecair krediet en een renovatielening. Voor grote bedragen of lange looptijden wordt doorgaans een klassiek woonkrediet aangeraden. De woning dient daarbij als onderpand. Voor renovatiewerken die een beperkte investering met zich brengen, bieden de meeste financiële instellingen een renovatiekrediet aan.
Lagere kosten, hogere tarieven
Een renovatiekrediet is flexibel in meerdere opzichten. Zo’n lening wordt gemakkelijker toegekend dan een hypotheekkrediet, en doorgaans zijn er geen waarborgen vereist. De woning fungeert niet als onderpand. De administratieve formaliteiten van een renovatielening worden sneller afgehandeld. De meeste banken rekenen geen of slechts beperkte dossierkosten aan. Er moeten ook geen notariskosten worden betaald.
Maar voor wat, hoort wat. De intresten zijn hoger dan die van een hypothecair krediet. Bovendien geldt er een aantal wettelijke beperkingen, onder meer voor de terugbetalingstermijnen. Als er 25.000 euro wordt geleend, dan mag die som over een termijn van hoogstens tien jaar worden terugbetaald.
Zowat alle banken hanteren een ondergrens voor het leenbedrag. Bij BNP Paribas Fortis en KBC is het minimum vastgelegd op 1250 euro. ING hanteert een limiet van 2000 euro, en bij Belfius moeten kandidaat-verbouwers minstens 2500 euro lenen. Alle kredietverschaffers vermelden ook een maximumbedrag in hun algemene voorwaarden. KBC bijvoorbeeld staat een renovatielening toe tot 40.000 euro, terwijl Karel en Kato daarvoor bij BNP Paribas Fortis, ING en Belfius terechtkunnen tot een som van 50.000 euro.
Energie besparen
Voor investeringen die een woning energiezuiniger maken, hebben de meeste financiële instellingen een speciale kredietformule uitgewerkt. Ook de commerciële benaming daarvan varieert van bank tot bank, gaande van ‘energiekrediet’ over ‘groene lening’ tot ‘ecokrediet’. Een energiekrediet is net zoals een gewoon renovatiekrediet een flexibele lening op afbetaling die zonder een notaris kan worden afgesloten. Voor zo’n lening gelden dezelfde wettelijke regels over de terugbetalingstermijnen. De minimum- en maximumbedragen zijn bij de meeste banken identiek aan die van hun reguliere renovatielening.
Ook investeringen in thermostatische kranen, zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp en een energieaudit van de woning komen doorgaans in aanmerking voor een voordelig energiekrediet.
De tarieven
De tarieven voor renovatie- en energiekredieten kunnen aanzienlijk verschillen van bank tot bank. Vergelijken is dus de boodschap. De websites van de meeste financiële instellingen laten toe online een simulatie te maken. In de tabel hierna vindt u een overzicht.
Tarieven voor renovatie- en energieleningen
Tarieven voor een krediet van 25.000 euro met een looptijd van vijf jaar bij de vier grootbanken.
Bank Renovatielening Energielening
BNP Paribas Fortis 4,90% 4,80%
KBC 4,50% 3,50%
ING België 4,45% 3,75%
Belfius 4,60% 3,80%
Voorwaarden op 28 januari 2015
Het volledig artikel vindt u in Trends van 12 februari 2015
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier