Financiering havensluizen bijna rond

© belga

“We hebben eindelijk zicht op een doorbraak in de financiering van de havensluizen.” Dat liet de Antwerpse haventopman Eddy Bruyninckx zich ontvallen op een Trends Inside Lunchgesprek.

“Het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) voert intensieve gesprekken met de havenbesturen en daardoor komen de dossiers eindelijk in een stroomversnelling.”

Nadere informatie leert dat de havenbedrijven van Antwerpen en Zeebrugge meer dan waarschijnlijk zelf bouwheer worden van de te bouwen sluizen. De financiering gebeurt via de kapitaalmarkten en de subsidies worden gespreid over twintig of meer jaar. Vorige week werd al de bouwvergunning afgeleverd voor de tweede sluis op de Antwerpse linkeroever. In maart kan de milieuvergunning rond zijn.

In Gent is de situatie complexer omdat voor de sluis van Terneuzen nog geen duidelijkheid bestaat over verdeling van de financiering tussen Vlaanderen en Nederland, laat staan de mogelijkheid om de operatie voor Vlaanderen begrotingsneutraal te laten verlopen.

Vorig jaar werd de oprichting van de nv Vlaamse Havens gedecreteerd. Die nv, waarin de overheid voor 120 miljoen moest participeren, zou via drie dochterondernemingen de sluizen bouwen. De havens zouden zelf 15 tot 50 procent van de kosten dragen, naargelang de draagkracht. Op die manier hoopte de Vlaamse regering de gezamenlijke investering van 2 miljard uit de begroting te houden.

Als snel bleek dat deze constructie op bezwaren zou stuiten van Eurostat, onvoldoende garanties bood voor de mogelijkheid om de btw te recupereren en bovendien de timing van de bouw ernstig zou verstoren.

Hoeveel procent de havens nu zelf moeten bijpassen en of dat percentage voor iedereen hetzelfde moet zijn, is nog niet duidelijk. Door zelf de bouw in handen te nemen zou er – zeker voor het rijke Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen – geen problemen zijn om te bewijzen dat de financiering geen louter begrotingstechnisch gedreven constructie is. “Bovendien vermijd je dat via zo’n pps ettelijke afzonderlijke vennootschappen moet laten fungeren in een complex geheel”, zegt een betrokken partij. “Zo maak je alleen de advocaten rijk.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content