Facebook-aandeel eindigt 11 procent lager op tweede beursdag

© Reuters

Het aandeel van de sociaalnetwerksite stond de hele dag in het rood op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en eindigde uiteindelijk 11 procent lager op 34,03 dollar, ver onder de prijs van 38 dollar waartegen het vrijdag naar de beurs was getrokken.

Facebook opende maandag op Nasdaq ruim 8 procent onder de slotkoers van vrijdagavond. De verliezen liepen nadien op tot 13 procent of meer dan 5 dollar, tot een notering van 33,2 dollar per aandeel. Op dat moment zag het bedrijf meer dan 13 miljard dollar van zijn beurswaarde in rook opgaan, tot een beurswaarde van 91 miljard dollar.

Oprichter Mark Zuckerberg is met 503,6 miljoen aandelen de grootste aandeelhouder van de sociaalnetwerksite. Een prijsdaling met 1 dollar per aandeel betekent in zijn geval een – theoretisch – verlies van een half miljard dollar.

Facebook had op zijn eerste beursdag al teleurgesteld. Het aandeel sloot vrijdag op Nasdaq op 38,23 dollar, amper 0,61 procent hoger dan de intekenprijs.

Overgewaardeerd

Het koersverlies is voor sommigen nu al het bewijs dat Facebook overgewaardeerd wordt. Het netwerk telt circa 900 miljoen leden, maar de bedrijfsresultaten blijven eerder bescheiden. Vorig jaar boekte Facebook een omzet van 3,7 miljard dollar en een winst van 1 miljard dollar. Het bedrijf haalt vooral inkomsten uit reclame.

Zelden is een beursgang zo gehypet als die van Facebook, maar verschillende analisten, onder wie Danny Reweghs van MoneyTalk, hadden vooraf gewaarschuwd voor een ‘zeepbel’. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content