Eventuele hulp aan Griekenland kan snel geactiveerd worden (Juncker)

© EPA

De ministers van Financiën van de eurozone hebben maandagavond een akkoord bereikt over “de technische modaliteiten” voor eventuele steun aan het noodlijdende Griekenland. Dat heeft de Luxemburgse voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker aangekondigd.

Juncker trad niet in details over de technische modaliteiten. Volgens hem moet nog een aantal details uitgewerkt worden. Hij beklemtoonde wel dat de steun in overeenstemming zou zijn met de Europese verdragen en met de nationale wetgeving. De Luxemburgse premier en minister van Financiën sprak over “bilaterale hulp”. Garanties op Griekse leningen sloot hij dan weer uit. Hij zei ook dat alle eurolanden aan de operatie zouden deelnemen.

Juncker herhaalde nogmaals dat Europese steun momenteel niet aan de orde is omdat Griekenland vooralsnog niet om Europese hulp heeft gevraagd. De ministers van de eurolanden betoonden hun vertrouwen in de besparingsmaatregelen die de Griekse regering heeft aangekondigd. Eventuele Europese hulp kan volgens Juncker wel “snel” geactiveerd worden.

Juncker beklemtoonde dat de eventuele beslissing uiteindelijk aan de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie toekomt. Die stelden ruim een maand geleden dat ze “vastberaden en gecoördineerd actie” zouden ondernemen indien dat nodig zou blijken.

Griekenland moet het begrotingstekort dit jaar met vier procent indijken tot 8,7 procent. Daarnaast is het land op zoek naar meer dan 50 miljard euro om zijn schulden te financieren.

België bereid Griekenland te steunen

België is bereid om bij te dragen aan een Europees plan voor financiële steun aan Griekenland. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders gezegd voor de aanvang van de Europese raad van ministers van Financiën in Brussel.

“Het is op vrijwillige basis, maar voor België is er geen probleem,” zei Reynders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content