Eurozone boekt handelsoverschot maar ziet groei afnemen

© belga

De eurozone boekt in 2009 een overschot op de handelsbalans van 22,3 miljard euro, terwijl de economische groei in het laatste kwartaal met 0,1 procent afneemt.

Uit een rapport van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, blijkt dat de 16 landen van de eurozone in 2008 nog af te rekenen kregen met een recordtekort op de handelsbalans van 54,7 miljard euro.

December 2009 was voor de volledige eurozone goed voor een handelsoverschot van 4,4 miljard euro, wat iets meer is dan in november (+4 miljard euro).

De volledige Europese Unie noteerde in 2009 wel nog een handelstekort van 105,5 miljard euro, wat aanzienlijk minder is dan de 258,4 miljard euro in 2008.

OESO
Ook de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maakte woensdag cijfers over de eurozone bekend. Daaruit blijkt dat – terwijl de economieën van de OESO in het vierde kwartaal 2009 een groei optekenen van 0,8 procent in vergelijking met het derde kwartaal – de eurozone een terugval noteert van 0,1 procent.

Het zijn de Verenigde Staten en Japan die met respectievelijk 1, 4 en 1,1 procent de grootste toename van het bbp (bruto binnenlands product) kennen.

Duitsland ziet als grootste economie van Europa het bbp zakken tot 0,0 procent. De economie van Italië krimpt met 0,2 procent. Het Verenigd Koninkrijk herleeft na zes opeenvolgende kwartalen van negatieve groei in het vierde kwartaal met een bescheiden groei van + 0,1 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content