Eurozone belandt weer in recessie

© belga

De eurozone is voor de tweede maal in vier jaar tijd in een periode van recessie beland.

De eurozone is voor de tweede maal in vier jaar tijd in een periode van recessie beland. Dat blijkt uit een raming van het Europees statistiekbureau Eurostat.

De recessie komt niet als een verrassing, want de tweede opeenvolgende kwartaalkrimp werd door de analisten voorspeld.

Bezuinigen

De economische malaise in Europa wordt verder uitgediept doordat de regeringen van de afzonderlijke lidstaten zich gedwongen zien besparingsmaatregelen door te voeren om hun begrotingstekorten terug te dringen. Met name Spanje en Cyprus zijn dit jaar toegetreden tot de lijst van landen die een beroep moeten doen op externe financiële hulp. Eerder deden Griekenland, Portugal en Ierland dat al.

Recessie

In het derde kwartaal van dit jaar noteren de 17 landen van de eurozone gezamenlijk een terugval van het bbp met 0,1 procent op. Aangezien in het tweede kwartaal al een krimp met 0,2 procent plaatsvond, belandt de eurone – door twee opeenvolgende kwartalen met een negatief cijfer – in een periode van recessie.

In Duitsland, de grootste economie van Europa, nam het bbp met 0,2 procent toe na een stijging met 0,3 procent in het voorgaande kwartaal. De tweede grootste – Franse – economie groeide met 0,2 procent, waarmee het herstelt van een krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal. Italië zakte als derde economie van de eurozone met 0,2 procent terug.

Evolutie bbp eurolanden

vergel. met vorig kwart. in %op jaarbasis in % België 0,0 -0,3 Duitsland 0,2 0,9 Finland 0,3 -0,8 Frankrijk 0,2 0,1 Griekenland – -7,2 Luxemburg – – Ierland – – Italië -0,2 -2,4 Nederland -1,1 -1,4 Oostenrijk -0,1 0,4 Portugal -0,8 -3,4 Spanje-0,3 -1,6 Slovenië – – Cyprus -0,5 -2,3 Malta – – Slowakije 0,6 2,5 Estland 1,7 3,4

(tabel Eurostat. -: cijfers van bepaalde landen zijn nog niet bekend)

Spanje zakt dieper weg

Uit een afzonderlijk rapport van het Spaanse statistiekbureau INE blijkt donderdag dat het Zuid-Europese zorgenkind in het derde kwartaal dieper wegzinkt in de recessie. Het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) nam namelijk met 0,3 procent af tegenover het voorgaande kwartaal. In dat tweede kwartaal keek Spanje al aan tegen een daling met 0,4 procent. Omgerekend kampen de Spanjaarden met een vijfde krimpkwartaal op rij.

‘Het kon nog erger’

Ondanks de weinig bemoedigende kwartaalcijfers kon het volgens Alexander Krueger, chief economist bij Bankhaus Lampe in Düsseldorf, nog veel erger. “Over het algemeen is het opmerkelijk dat we het afgelopen jaar een niet nog sterkere daling van de economische activiteit hebben gezien in verhouding tot de omvang van de schuldencrisis,” aldus de econoom. Voor Krueger wordt het ombuigen van de neerwaartste trend de opdracht voor de eerste helft van volgend jaar.

De Europese Commissie verlaagde vorige week de groeiprognoses voor de eurozone in 2013 van 1 tot 0,1 procent. De werkloosheidsgraad is intussen opgelopen tot een recordpeil van 11,6 procent. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content