Europese Commissie bepleit taks op financiële activiteiten van banken

© belga

De Europese Commissie pleit voor de invoering van een taks op de financiële activiteiten van banken in Europa. Op mondiaal vlak blijft ze ijveren voor een taks op financiële transacties.

In de nasleep van de kredietcrisis betoonden Europese beleidsmakers de intentie om de banken zwaarder te belasten. Het is immers mede door de steun aan noodlijdende financiële instellingen dat de overheden geconfronteerd worden met hoge tekorten en oplopende schulden.

Bovendien wordt de sector te weinig belast. Zo genieten financiële diensten veelal btw-vrijstellingen.

Sommige lidstaten hebben inmiddels maatregelen genomen om de financiële sector zwaarder te belasten. De Commissie bepleitte donderdag in een mededeling een tweesporenaanpak: een belasting op financiële transacties op wereldschaal en een belasting op winst en beloningen van financiële instellingen op Europees niveau.

Een taks op financiële transacties stuit echter op weerstand in andere werelddelen. Nochtans zouden de opbrengsten aangewend kunnen worden om de strijd tegen klimaatverandering of ontwikkelingshulp te financieren, betoogde bevoegd eurocommissaris Algirdas Semeta.

Een Europese taks op transacties is volgens Semeta niet wenselijk. Dat zou het risico op delokalisering veel groter maken.

Op Europees niveau gaat de voorkeur uit naar een heffing op de winsten of beloningen. Met een aanslagvoet van vijf procent kan die belasting volgens de Commissie tot 25 miljard euro opleveren. Semeta laat het aan de lidstaten over om te bepalen hoe de inkomsten aangewend worden, maar sommigen dromen ervan dat geld rechtstreeks naar de Europese begroting door te sluizen.

Semeta presenteert zijn ideëen later deze maand aan de Europese ministers van Financiën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content