Europese beurzen kleuren weer rood

© belga

In Europa noteren de beurzen vrijdag weer forse verliezen. De markten staan onder de druk door begrotingsproblemen van de Zuid-Europese landen.

Op Euronext Brussel duiktde Bel 20 net als elders in Europa vrijdagochtend in het rood, waar het vooral de financials zijn die in de klappen delen. KBC verliest ongeveer 5 procent, Dexia 3 procent en Fortis 1,6 procent.

Azië
De Aziatische beurzen mochten vrijdag eveneens in de klappen delen. De Japanse Nikkei-index tekende uiteindelijk een verlies op van 298,89 punten, of 2,89 procent tot 10.057,09 punten. Dat is het laagste niveau sinds december 2009. In Zuid-Korea noteerde de Kospi-index een verlies van 3,1 procent. De index verloor 49,3 punten en sloot af op 1.567,12 punten.

Wall Street
Donderdag verloor de beurs van New York al 2,61 procent, en bereikte daarmee haar laagste niveau sinds begin november 2009.

Oorzaken van de kelderende beurzen zijn de bezorgdheid over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten enerzijds, en de begrotingsproblemen in verschillende Europese landen anderzijds. Beleggers vrezen dat die problemen het wereldwijde economische herstel zullen fnuiken.

Voor Wall Street waren de beurzen in Europa donderdag al zwaar in het rood gegaan wegens de toenemende onrust rond de begrotingstekorten, na de problemen met Griekenland. Vooral Spanje en Portugal lagen onder vuur van de beleggers. De beurzen van Madrid en Lissabon gingen omlaag met respectievelijk 6 en 5 procent.

Euro verliest weer terreinVrijdag moet de euro net als donderdag opnieuw terrein prijsgeven ten opzichte van de dollar. Ook dat heeft te maken met de begrotingsperikelen waar verscheidene Europese landen mee kampen. Door die perikelen zoeken beleggers hun heil in de VS-dollar De euro zakte vrijdagochtend tot 1,3648 dollar, het laagste niveau sinds 6 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content