Europa eist 100 miljoen van België

© belga

Ons land dreigt 100 miljoen euro te moeten betalen omdat het volgens Europa buitenlandse financiële producten discrimineert.

Voor het Europees Hof van Justitie heeft de Europese Commissie twee rechtszaken tegen België lopen wegens fiscale discriminatie tussen Belgische en buitenlandse financiële producten. Buitenlandse financiële producten worden namelijk anders belast dan Belgische. Het kostenplaatje kan oplopen tot 100 miljoen euro. Dat schrijft de krant De Morgen.

Bevek

Concreet gaat het over de Belgische bevek, een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal dat investeert in aandelen en obligaties. Beleggers kunnen een stukje van die bevek kopen. Wie belegt in een Belgische bevek, betaalt geen roerende voorheffing op de uitgekeerde dividenten, terwijl andere Europese financiële producten wel belast worden.

Concurrentievervalsing

Voor de Europese Commissie is dat echter concurrentievervalsing en in strijd met de Europese regels. Volgens de Commissie worden Belgische banken in sommige opzichten ook fiscaal bevoordeeld tegenover buitenlandse banken.

Frankrijk werd in een soortgelijk dossier onlangs veroordeeld tot de terugbetaling van 4 miljard euro aan een aantal banken. Volgens een Europese expert lijkt het weinig waarschijnlijk dat de Europese justitie anders zal oordelen over België. De impact op de Belgische begroting zou dan, volgens berekeningen van de FOD Financiën, meer dan 100 miljoen euro kunnen zijn. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content