Eurobarometer voorspelt mooier weer

Volgens de zogenaamde Eurobarometer van de Europese Commissie gaan we zonniger economische tijden tegemoet.

In vergelijkig met het najaar van 2013 zien meer Europeanen en Belgen de economische toekomst optimistisch tegemoet. Het
aantal mensen dat het omgekkerde denkt – en dus somberder tijden verwacht – is de voorbije zes maanden met vijf procent gedaald, blijkt uit de Europese opiniepeiling die maandag is gepubliceerd.

Volgens de zogenaamde Eurobarometer denkt 24 procent van de EU-burgers (+3 procent) en 29 procent van de Belgen (+3 procent) dat de economische situatie de komende twaalf maanden zal verbeteren.

47 procent van de EU-burgers (+2 procent) en 50 procent van de Belgen (+2 procent) gaat ervan uit dat het blijft zoals het is. Zowel in de Europese Unie (25 procent) als in België (21 procent) daalde het aantal mensen dat pessimistisch is gestemd met vijf procent. Die daling is vaak het meest uitgesproken in landen waar de crisis de voorbije jaren het hardst toesloeg, zoals Cyprus, Slovenië en Portugal. Het pessimisme nam dan weer het scherpst toe in Scandinavische landen en de Baltische staten.

Vierenveertig procent van de EU-burgers (+4 procent) is van oordeel dat de impact van de crisis op de werkgelegenheid zijn piek heeft bereikt. Tegelijk blijft bijna de helft van de EU-burgers de aanpak van de werkloosheid aanstippen als de belangrijkste uitdaging in hun land.

Het vertrouwen in de werking van de Europese Unie steeg met 1 procent tot 32 procent. Dat ligt traditioneel hoger dan het vertrouwen in nationale parlementen (27 procent) en regeringen (26 procent). 53 procent van de EU-burgers en 63 procent van de Belgen is bovendien optimistisch gestemd over de toekomst van de Unie. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content