EU wil groepsvorderingen mogelijk maken voor Europese consumenten

In België organiseerde Test-Aankoop, naar aanleiding van het schandaal met de sjoemelsoftware, een groepsvordering tegen D'Ieteren en Volkswagen. © Belga Image

Consumenten uit heel de Europese Unie zullen binnenkort gebruik kunnen maken van een groepsvordering of class action om bedrijven voor de rechter te dagen. De Europese Commissie heeft daarvoor een voorstel klaar.

Er zijn al langer plannen om een instrument voor Europese class actions uit te werken. Dergelijke groepsvorderingen, waarbij groepen mensen de krachten bundelen en een vordering indienen bij de rechter, worden in de Verenigde Staten al langer gebruikt. Ook in Europa is er al een tijdje, en zeker sinds dieselgate, vraag naar een duidelijk kader.

Verschillende EU-lidstaten, waaronder ook België, voorzien al de mogelijkheid van class actions, maar er is nog geen instrument voor de hele EU. De Europese Commissie zou volgens het Duitse persbureau DPA, dat het voorstel kon inkijken, twee instrumenten plannen. Zo moet er een instrument komen voor situaties waarbij een beperkte groep consumenten een vergelijkbaar verlies heeft geleden. Een tweede instrument is bedoeld voor situaties waarbij een groot aantal consumenten een beperkt verlies heeft geleden en waarbij het moeilijk zou zijn om voor elke benadeelde afzonderlijk een compensatie te krijgen.

In het eerste geval zouden de consumenten aanspraak kunnen maken op een rechtstreekse compensatie. In het tweede geval zou een eventuele compensatie gaan naar een publieke zaak die ten dienste staat van de consument.

Werkgeversorganisaties hebben er altijd voor gewaarschuwd de Amerikaanse class action-cultuur te importeren in Europa, terwijl consumentenorganisaties de plannen ontoereikend vonden. De Commissie meent dat ze een evenwichtige aanpak voorstelt door enkel erkende consumentenorganisaties toe te laten om class action-zaken in te dienen.

Partner Content