EU en VS ondertekenen akkoord over overdracht financiële gegevens

© belga

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben maandag in een Brussel een akkoord ondertekend over de inzage van de Amerikaanse autoriteiten in bankgegevens van Europese burgers. Het akkoord geldt vanaf 1 augustus in het kader van de strijd tegen terrorisme.

Het Europees parlement moet het begin juli nog goedkeuren nadat de belangrijkste fracties vorige week hun laatste bezwaren lieten varen.

“Dit akkoord is een gevoelige verbetering van het ontwerp dat in februari door het Europees parlement werd verworpen”, stelde Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström.

De tekst werd ondertekend door de Amerikaanse zaakgelastigde in Brussel, Michael Dodman, door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba en door commissaris Malmström.

Malsmtröm had in mei het mandaat gekregen om namens de Europese Unie te onderhandelen met Washington over de voorwaarden waaronder de Amerikaanse schatkist toegang kan krijgen tot de financiële gegevens van 8.000 bankinstellingen in 200 landen die beheerd worden door de onderneming Swift.

De VS waren erg gebrand op het akkoord. “We wachten hierop sinds februari”, benadrukte Michael Dodman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content