Er is nog taart voor iedereen

We voelen dat steeds meer beleggers bang zijn dat ze de beurshausse gemist hebben en zich te veel hebben laten beïnvloeden hebben door hun bankier, vermogensbeheerder of door allerhande economen, adviseurs of enkele zwartgallige media.

Emoties en beleggen gaan niet hand in hand, maar leiden helaas vaak tot irrationele beslissingen. Observeren, marktervaring, een vleugje boerenverstand en ten slotte een bedrijf juist kunnen waarderen, zijn de enige ingrediënten die succes op het vlak van beleggingen kunnen verzekeren. Met observatie bedoelen we dat men constant en wereldwijd moet toetsen wat er in de wereld gebeurt.

Het moet stilaan duidelijk zijn dat de rijkdom in de wereld herverdeeld wordt. Wie dat inziet, zal zijn beleggingsuniversum verbreden en zich niet uitsluitend met de Belgische, Europese of Amerikaanse beurs en economie bezighouden. Wie een klein beetje de Chinese overheid, economie en financiële markten volgt, zal de rally niet gemist hebben.

Toen China in november 2008 besliste de eigen economie zuurstof te geven door voor 600 miljard USD infrastructuurwerken te financieren, had moeten weten dat die middelen onmiddellijk in de economie zouden worden gepompt. En wie de Chinese economie een beetje kent, wist dat het vooral de cyclische aandelen (zoals Bekaert, Umicore, CMB, ArcelorMittal) en grondstoffen (BHP Billiton, Xstrata) zouden zijn die daarvan zouden profiteren. Marktervaring was hier ook conditio sine qua non om de herleving op de beurzen niet te missen.

Vaak hebben we verwezen naar Baron De Rothschild, die ooit zei dat men alleen aandelen moet kopen wanneer het bloed door de straten vloeit. Een beetje boerenverstand en het toepassen van eenvoudige economische basisbegrippen, zoals de onevenwichtige relatie tussen vraag en aanbod, resulteren steeds in prachtige opportuniteiten. Met de kredietcrisis en de fors gedaalde olieprijzen hebben talrijke oliemaatschappijen onvoldoende geïnvesteerd in het op peil houden van hun olieproductie op lange termijn.

Als de wereldeconomie herstelt, met de VS op kop (nog steeds veruit de grootste olieverbruiker ter wereld), zal de vraag het aanbod overtreffen (zie ook de Peak Oil-theorie). Met een wereldbevolking die jaarlijks met 80 miljoen mensen toeneemt, zullen de uitgestelde investeringen in 2009 (minder bemesten, daling in gewassenbestrijding en uitstel aankopen van machines) in 2010 nefaste gevolgen hebben voor landbouwers en consumenten. Hogere (landbouw)grondstoffenprijzen (landbouw, metaal, olie) zullen in ieder geval een invloed hebben op de inflatie. Voor de belegger is dat wel goed wat betreft de evolutie van de goudprijs. Er zijn dus nog voldoende aantrekkelijke thema’s waar wie zich niet te veel negatief laat beïnvloeden, mooie rendementen mee kan halen. Vooral nu de waarderingen nog best meevallen.

Alain Deneef

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content