‘Enkel in Italië is diesel nog duurder’

© Getty Images/iStockphoto

Dieselrijders zijn bijna overal in Europa goedkoper af dan in België. Enkel in Italië is diesel nog duurder. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB.

Maandag wordt voor de achtste keer het cliquetsysteem toegepast in België op diesel. ‘Dat wil zeggen dat diesel tanken maandag een klein beetje goedkoper wordt, maar dat een deel van de prijsdaling ongedaan wordt gemaakt door de bijzondere accijns te verhogen’, legt Joni Junes van VAB uit. ‘De accijnzen op diesel en benzine zijn hierdoor in België nu gelijk.’

Als gekeken wordt hoeveel taksen er op de brandstoffen geheven worden in onze buurlanden, blijkt dat vooral in Italië, Frankrijk en België hoge taksen worden geheven op diesel. Procentueel gezien is deze het grootst in Frankrijk: 59 procent van de dieselprijs zijn taksen. De taksen op benzine zijn het hoogst in Nederland en Italië. Procentueel gezien zijn deze ook in Frankrijk het hoogst: 62 procent van de benzineprijs.

Wie met de auto naar het zuiden gaat, tankt volgens VAB nog altijd het best in Luxemburg. Op een volle tank van 50 liter diesel kan je daar tot 20,60 euro besparen in vergelijking met België. Ook in Oostenrijk, Spanje en Duitsland kunnen automobilisten een stuk goedkoper diesel tanken. ‘Enkel in Italië is diesel nog duurder’, benadrukt Junes.

Ook wie voordelig benzine wil tanken op weg naar het zuiden, tankt volgens VAB nog altijd het best in Luxemburg: daar kan je 12 euro besparen op een tank van 50 liter. Wie door Oostenrijk rijdt, kan tot 12,65 euro besparen op een tank van 50 liter.

Partner Content