Eindejaarsgeschenken online kopen? Zo check je de prijzen

. © Milkos (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

Dankzij internet kun je perfect kerstshoppen vanuit je luie zetel. Bovendien kun je de prijzen zo makkelijk checken en vergelijken. Er zijn tools en websites die daarbij helpen.

De eindejaarsfeesten komen stilaan in zicht. Onlinespelers zoals bol.com, Coolblue en Amazon hebben alweer een gigantisch aanbod aan kerstcadeaus. De prijzen in die webwinkels lopen soms fors uiteen. Websites zoals Vergelijk.be, Kieskeurig.be en Kelkoo tonen je hoeveel een bepaald product kost in de verschillende Belgische en Nederlandse onlinewinkels. Doorgaans houden ze rekening met de leveringskosten naar ons land.

Ook de Pricewatch-service van Tweakers is een aanrader. Die geeft de prijzen in de verschillende webshops weer in een overzichtelijke tabel. Via het linkermenu kun je de resultaten filteren, bijvoorbeeld op betaalmethode of op maximale leveringstermijn. Ook handig is de grafiek onderaan: die geeft de gemiddelde prijsevolutie van het product door de tijd weer. Extra nuttig zijn de tabs met specificaties, reviews en alternatieven.

En wat met Amazon

Vreemd genoeg laten die vergelijkende websites Amazon meestal links liggen. Nochtans is die de referentie als het over onlineshoppen gaat. Vlamingen kunnen winkelen op de Duitse website van de Amerikaanse e-commercereus. Als je daar als taal Nederlands instelt, wordt het aanbod automatisch afgestemd op jouw profiel. Maar niets houdt je tegen om ook een kijkje te nemen bij de Franse webshop of de Britse variant.

Koop je boeken in de Duitse of de Franse winkel van Amazon, dan worden die gratis verzonden naar België. Dat is ook het geval voor alle andere bestellingen vanaf 29 euro (vanuit Duitsland) of vanaf 25 euro (vanuit Frankrijk). De Britse webshop van Amaon rekent altijd kosten aan voor het versturen van pakketjes naar België.

De aankoopprijzen verschillen. Je kunt die makkelijk vergelijken met behulp van Bstore.be. Die website checkt hoeveel items kosten in de Amazon-winkels en neemt zelfs Bol.com en Coolblue mee op in zijn vergelijking. De resultaten worden niet altijd even netjes weergegeven. Het vergelijkbare Curiua.com is nog uitgebreider, maar de zoekmodule vinden we niet erg handig.

Geen Engelse stekker

Ook PeekAPrice vergelijkt prijzen in verschillende Amazon-winkels. Daarbij houdt die website rekening met de verzendkosten naar ons land. Door op het vlagje bovenaan te klikken, kun je bepaalde landen uitsluiten – bijvoorbeeld geen Engelse variant voor elektronica, vanwege de afwijkende stekker. Van dezelfde makers is Bengel, een extensie voor je Chrome-browser die tijdens het surfen naar producten ook de prijzen van bol.com toont.

Nog een aanrader is Price Snoop. Dat is eveneens een Chrome-extensie die naast de prijs op Amazon ook meteen die in de andere regionale winkels toont. Je vindt ze terug achter het getoonde vraagteken.

Surf ten slotte ook eens naar CamelCamelCamel: daar kun je per lokale Amazon-website de prijsevolutie van producten volgen, en je kunt zelfs een alarm instellen als de prijs onder een bepaalde grens zakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content