Eerste grote succes in Congres lonkt: Trump op zucht van beloofde belastinghervorming
Twee Republikeinse Senatoren, die eerder hadden gedreigd een gezamenlijke versie van het omstreden wetsvoorstel in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te verwerpen, kondigden vrijdag aan toch het licht op groen te zullen zetten.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft met zijn plannen voor een grondige belastinghervoming, een van zijn campagnebeloftes, zijn doel binnen handbereik.
Finale versie
Er waren de voorbije weken reeds twee verschillende versies van het ontwerpdecreet goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, maar die moesten nog geharmoniseerd worden. Twee Republikeinse senatoren die eerder hadden gedreigd een gezamenlijke versie van het omstreden wetsvoorstel te verwerpen, ex-presidentskandidaat Marco Rubio en Bob Corker, kondigden vrijdag aan toch het licht op groen te zullen zetten.
Daarmee is het nagenoeg zeker dat de wetsherziening volgende week door beide kamers van het Congres – in beide hebben de Republikeinen een meerderheid – zal aangenomen worden.
Eerste succes
Trump kan de wet zoals hij had gehoopt waarschijnlijk nog voor Kerstmis ondertekenen, mogelijk woensdag al.
Het wordt dan zijn eerste grote succes in het Congres zijn sinds zijn ambtsaanvaarding in januari. Tot dusver had de president zijn in de verkiezingscampagne aangekondigde plannen grotendeels met decreten omgezet.
Omstreden
Het gaat om de grootste belastinghervorming in de VS in ruim 30 jaar. De nieuwe wet zal volgens de Republikeinen de belastingen voor bedrijven en het grootste deel van de gezinnen verlagen vanaf 2018 en vrijstellingen voorzien voor bedrijven die kapitaal terugbrengen naar de VS. Zo staat centraal in het 500 bladzijden tellende voorstel een enorme vermindering van de vennootschapsbelastingen van momenteel 35 naar 21 procent. Het maximale tarief voor de inkomensbelasting daalt van 39,6 naar 37 procent.
De Democraten willen de hervorming en bloc verwerpen. Ze hekelen dat die vooral ten goede komt van de ondernemingen en de rijken en niet, zoals Trump beweert, de laagverdieners en de middenklasse. De huidige basisaftrek voor particulieren wordt bijna verdubbeld, maar daardoor kunnen vele uitgaven niet meer fiscaal afgetrokken worden. Dat kan voor vele belastingbetalers met een gemiddeld inkomen betekenen dat ze alsnog meer zullen moeten betalen. Het blijft bij zeven belastingcategorieën, maar met gunstigere tarieven, dus ook voor de rijksten. Welstellenden kunnen ook massaal profiteren van erg genereuze regelingen bij de successierechten.
Ex-presidentskandidaat Bernie Sanders, die de nominatie bij de Democraten verloor aan Hillary Clinton, zegt in een interview met de krant The Guardian dat ‘dit om niets meer gaat dan de Republikeinse partij die haar rijke campagnedonoren genereus terugbetaalt’.
Volgens berekeningen van onafhankelijke instanties zal de hervorming bovendien het begrotingstekort binnen de tien jaar met meer dan een biljoen dollar laten aanzwellen.
Bezorgd
De ministers van Financiën van de belangrijkste vijf economieën van de Europese Unie uitten eerder deze maand al hun bezorgdheid over de geplande Amerikaanse belastinghervorming, in een open brief aan hun Amerikaanse ambtgenoot Steve Mnuchin.
Volgens de financiënministers van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje zal de voorgestelde belastinghervorming ‘een belangrijke verstorende impact kan hebben op de internationale handel’. Sommige van de geplande hervormingen zouden in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en met een internationaal overeengekomen aanpak van agressieve vennootschapsbelastingplanning (BEPS).