ECB wijkt niet af van lage rente

© reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht op 1 procent.

Dat de Europese Centrale Bank – sinds eind 2011 – de belangrijkste rentevoet op 1 procent houdt, werd vandaag algemeen verwacht. Lager dan 1 procent ging de rente nooit.

De voornaamste taak van de centrale bank bestaat erin de prijzen stabiel te houden, met een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent als streefdoel. De inflatie in de eurozone bevindt zich evenwel al geruime tijd boven die grens.In maart was dat 2,6 procent.

Critici vrezen dat de inflatie in de eurozone zal blijven oplopen zolang de centrale bank vasthoudt aan haar soepel monetair beleid.

In een toelichting bij het rentebesluit liet ECB-voorzitter Mario Draghi verstaan dat het nog te vroeg is om af te wijken van de stimulusmaatregelen die de economie moeten aanzwengelen.

Draghi gaat daarmee in tegen het voorstel van de Duitse Centrale Bank om de maatregelen tegen de crisis af te bouwen. Duitsland, dat economisch goed presteert, ziet de inflatie namelijk stijgen terwijl de Europese zorgenkinderen zoals Spanje en Griekenland veeleer de afgrond zien wenken. Het rentebeleid van de ECB moet er dus op gericht zijn twee tegengestelde krachten met elkaar in evenwicht te houden.

Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank, heeft herhaaldelijk gewezen op de risico’s die de noodleningen aan banken binnen de eurozone meebrengen. Draghi zei vorige maand nog in een reactie aan de Duitse krant Bild dat hij de bezorgdheid van Weidmann deelde.

Volgens een prognose van de Europese Commissie krimpt de economie van de eurozone dit jaar met 0,3 procent. Van de 17 landen van de eurozone zouden Italië, Spanje, België, Griekenland, Cyprus, Nederland, Portugal en Slovenië een terugval optekenen. De Duitse locomotief zou kunnen rekenen op een beperkte toename met 0,6 procent. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content