ECB handhaaft rente op 1 procent

© Jean-Claude Trichet (voorzitter ECB)

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag beslist de belangrijkste rentevoet te handhaven op het historisch laag peil van 1 procent.

Dat de rente – sinds mei 2009 – overanderd blijft, werd algemeen verwacht. De financiële markten keken evenwel reikhalzend uit naar wat ECB-voorzitter Trichet donderdag tijdens de persconferentie zou te vertellen over Griekenland en het besmettingsgevaar dat de gemoederen op de beursvloer verhit.

Investeerders en analisten hoopten op een mogelijke inkoop van staatsobligaties door de ECB, maar de voorzitter van de Europese Centrale Bank maakte brandhout van die optie. Trichet benadrukte tijdens zijn toespraak namelijk dat de ECB zich in geen geval waagt aan de inkoop van staatsobligaties, en dat die optie zelfs niet overwogen werd. De Europese Centrale Bank voert op die manier de druk op bij de verschillende overheden, die ervoor moeten zorgen dat de overheidsschuld aan banden wordt gelegd.

De ECB-voorzitter wees erop dat de toestand in Griekenland en in Portugal of Spanje niet vergelijkbaar is: “Ze zitten niet in hetzelfde schuitje”. Trichet gelooft ook dat Griekenland niet failliet zal gaan, waarbij het land zijn schulden niet meer zal kunnen terugbetalen.

Onmiddellijk na de bekendmaking van het rentebesluit voor de zestien landen van de eurozone verloor de euro 0,7 procent tegenover de dollar tot 1,2731 dollar.

De ECB houdt de maandelijkse vergadering tweejaarlijks buiten Frankfurt. Dat de ECB-top in Lissabon samenkomt, stond al langer vast en heeft niets te maken met de zorgen over de Portugese financiën.

Blootstelling aan GriekenlandDe Europese financiële instellingen hebben de voorbije dagen, onder meer bij de voorstelling van hun kwartaalresultaten, inkijk gegeven in de mate waarin ze zijn blootgesteld aan Griekse schulden.

Uit de gegevens van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) uit Bazel blijkt dat Griekenland eind 2009 voor 188,6 miljard dollar (141,8 miljard euro) schulden had uitstaan. De Franse banken zijn in dat verband het zwaarst blootgesteld (53 miljard euro schulden). Daarna volgen Duitsland (40 à 45 miljard), het Verenigd Koninkrijk (11,28 miljard) en Nederland (8,95 miljard). In ons land had KBC in februari 1,2 miljard euro Griekse obligaties in bezit. Ageas (ex-Fortis) maakt geen apart cijfer voor Griekenland bekend, maar wel voor obligaties uit Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Samen goed voor 15,7 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content