Durfkapitaalfonds business angels neemt grote doorstart

© Reuters
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Het BAMS Angels Fund II spreidt zijn vleugels. Het durfkapitaalfonds, in 2009 opgericht door een 35-tal business angels, trekt zijn kapitaal op tot 20 miljoen euro.

Het BAMS Angels Fund II spreidt zijn vleugels. Het durfkapitaalfonds, in 2009 opgericht door een 35-tal business angels, trekt zijn kapitaal op tot 20 miljoen euro.

Het geld komt van enkele vermogende families, institutionele investeerders en het European Investment Fund, het durfkapitaalfonds van de Europese Investeringsbank.

BAMS Angels Fund II krijgt ook een nieuwe naam, Nausicaa Ventures. Michel Helbig de Balzac, met een verleden bij consultant McKinsey en vermogensbeheerder Bank Dewaay, zal het fonds leiden. Bart Luyten, die zijn sporen verdiende bij de fondsen Privast Capital Partners en Partners At Venture, maakt deel uit van het management.

Het moet in deze crisistijden niet gemakkelijk geweest zijn om denodige middelen bijeen te krijgen. “Het heeft inderdaad een tijdje geduurd”, zegt Luyten. “Er is veel geld, maar het is moeilijk los te krijgen voor durfkapitaal. In dat segment van de risicokapitaalmarkt waren de rendementen de jongste tien jaar zeer laag.”

Nausicaa Ventures mikt vooral op innovatieve bedrijfjes die hun eerste stappen wagen op de markt van ICT, hernieuwbare energie, biotech en medische technologie. “Als wij een goed dossier voorleggen, zorgen de aandeelhouders voor een bijkomende inleg uit eigen zak”, zegt Luyten. “Nausicaa zal per dossier initieel zowat 1 miljoen euro investeren. De aandeelhouders leggen daar nog eens een half miljoen euro naast.”

De meerwaarde van Nausicaa Ventures ligt volgens Luyten in de terreinkennis en het netwerk van de aandeelhouders. “Zij komen uit de meest uiteenlopende sectoren, van biotechnologie en groene energie tot financiële diensten. Dat komt goed van pas bij de analyse van de dossiers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content