Duitsland trekt kop van Europees peloton, Frankrijk kan niet volgen

© reuters

Het economisch herstel in de eurozone zet door met Duitsland als sterkhouder. Frankrijk schiet tekort, blijkt uit een eerste raming van het onderzoeksbureau Markit.

De economie in de eurozone versnelt in april tot het hoogste peil in bijna drie jaar. De zogenaamde ‘Purchasing Managers’ Index’ – een peiling bij aankoopdirecteuren – noteert in april op 54 tegenover 53,1 een maand eerder. Een score boven de 50 wijst op groei, een score daaronder op het tegenovergestelde.

In april laat vooral de Europese dienstensector een forse toename van de activiteit zien, met een score van 53,1 tegenover 52,2 in maart. Ook in de industrie gaat het de goede richting uit van 53,0 tot 53,3.

De economische dans binnen de eurozone wordt – weinig verwonderlijk – geleid door sterkhouder Duitsland. Zowel in de industrie (54,2 tegenover 53,7 in maart) als binnen de dienstensector (55 tegenover 53 in maart) laat de grootste economie van de eurozone stevige groei zien. De gecombineerde graadmeter voor Duitsland nam toe van 54,3 in maart tot 56,3 in april.

Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit, steunt de economische heropleving in Duitsland op een breed draagvlak, waardoor de grootste economie van Europa straks allicht kan terugblikken op een goed jaar. Bovendien zal de crisis in en rond Oekraïne volgens de econoom geen destabiliserende factor vormen voor de Duitse bedrijfswereld, al houdt Williamson wel rekening met enige bezorgdheid rond energiebevoorrading.

Frankrijk blijkt als tweede economie van de eurozone het Duitse tempo niet te kunnen volgen. De PMI-index voor Frankrijk valt in april terug van 50,5 tegenover 51,8 een maand eerder. De terugval geldt zowel voor de industrie als voor de dienstensector. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content