Duitse regering gaat btw op gas tijdelijk naar 7 procent verlagen

© belga

De Duitse regering wil de btw op gas voor een beperkte tijd verlagen van 19 tot 7 procent. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz donderdag meegedeeld. Daarmee zou de extra heffing van 2,4 cent per kilowattuur die vanaf oktober wordt ingevoerd, gecompenseerd moeten worden.

Vanaf oktober moeten alle Duitsers 2,4 cent per kilowattuur extra betalen om zo de importeurs, die duurder gas moeten aankopen, deels te ontzien. Op die meerkost moet dan normaliter ook btw betaald worden. De Duitse regering wou echter verhinderen dat de staat op die manier ook langs de kassa passeert. Volgens Europees recht is het echter verboden om de btw helemaal af te schaffen. Wel bestaat de mogelijkheid om de btw naar het Europees minimum van 5 procent te verlagen.

De Duitse regering wou zo ver echter niet gaan en heeft nu beslist om de btw op gas naar 7 procent te laten zakken. Het verlaagde btw-tarief zou blijven gelden zolang de extra heffing geïnd wordt, dat wil zeggen tot eind maart 2024.

Zowat de helft van alle Duitsers verwarmt met gas. Volgens berekeningen zou de extra heffing – zonder btw – voor een eenpersoonshuishouden met een verbruik van 5.000 kilowattuur op 121 euro neerkomen. Voor een standaard gezin met een verbruik van 20.000 kilowattuur bedraagt de extra kost 484 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content