Duitse ondernemer blijft ‘diehard optimist’

© reuters

Het vertrouwen van de Duitse ondernemers in de economie is in februari tegen alle verwachtingen in toegenomen. Dat blijkt uit de Ifo-index van het gelijknamige instituut uit München.

De Ifo-index, die het vertrouwen van de ondernemers uit de grootste economie van de eurozone peilt, klokt in februari af op 111,3 punten, het hoogste peil sinds juli 2011. Intussen is het Duitse ondernemersvertrouwen voor de vierde opeenvolgende keer op rij toegenomen.

Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden geen rekening met een toename, maar met een status-quo van 110,6 punten. De index wordt elke maand berekend op basis van een rondvraag bij 7.000 ondernemers.

Volgens bepaalde economen wijst de recente Ifo-index erop dat een mogelijke economische heropleving in het verschiet ligt. “Duitse ondernemers blijven diehard optimisten “, onderstreepte Carsten Brzeski,senior economist bij ING, in een reactie.

Hoewel de indicatoren uit Duitsland de laatste maanden over het algemeen optimistisch waren, liet de ZEW-index van vorige week zien dat het vertrouwen van analisten en investeerders niet zo stabiel blijkt als verwacht.

De Ifo-index van deze maand toont in ieder geval aan dat de ondernemers vooral positief gestemd zijn over de huidige ontwikkelingen, maar iets minder postief over de perspectieven op lange termijn.

De Duitse overheid houdt er rekening mee dat het bruto binnenlands product ( bbp ) dit jaar met 1,8 procent toeneemt. Dat zou in de eerste plaats te danken zijn aan een forse toename van de binnenlandse vraag. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content