‘Duitse fiscus loopt miljarden mis door bedenkelijke aandelenhandel van banken’

© belga

Verschillende banken zoals de Duitse Hypo-Vereinsbank (HVB), in handen van het Italiaanse Unicredit, en het Zwitserse geldinstituut Sarasin zouden systematisch de Duitse fiscus in het ootje genomen hebben bij ‘bedenkelijke’ aandelentransacties. Dat meldt de krant Süddeutsche Zeitung.

De krant baseert zich op interne documenten van de Hypo-Vereinsbank en Sarasin, en de getuigenis van een HVB-bankier.

Het doel van de aandelentransacties bestond erin om meer belastingen terugbetaald te krijgen dan de banken zelf betaald hadden. Daarvoor maakten ze gebruik van een lacune in de wetgeving, zodat de fiscus de vermogenswinstbelasting tweemaal terugbetaalde, terwijl de banken slechts recht hadden op een eenmalige terugbetaling.

De totale schade voor de staat en de Duitse belastingbetaler loopt volgens de krant op tot ‘veel meer dan tien miljard euro’.

De HVB voerde zelf een onderzoek naar dergelijke operaties tussen 2005 en 2008. Volgens de bank zou de schade voor de fiscus 200 miljoen euro bedragen. Het parket van Frankfurt voert nu een onderzoek naar voormalige en huidige HVB-bedienden voor belastingontduiking, en naar andere verdachten. Het Duitse gerecht moet dan beslissen of het benutten van de lacune een criminele daad is.

In 2009 zou de Hypo-Vereinsbank de bewuste operaties stopgezet hebben. Door nieuwe wettelijke bepalingen zijn dergelijke transacties sinds 2012 technisch niet meer mogelijk.

De Duitse financiële autoriteiten onderzoeken in totaal meer dan veertig gevallen, waarbij talrijke banken zijn betrokken. (Belga/AFP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content