Duitse economie groeide met 1,9 procent in 2016: beste resultaat sinds 2011
De Duitse economie is er in 2016 met 1,9 procent op vooruitgegaan. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het Duitse Stastische Bureau publiceert.
Het gaat om de sterkste groei sinds 2011 voor Europa’s grootste economie. De voorgaande jaren tekende het Duitse bnp een groei met 1,7 (2015) en 1,6 procent (2014) op. Duitse economen en internationale organisaties schatten de groei eerder in op 1,7 à 1,9 procent.
Het gaat nog om een eerste schatting. Die kan nog herzien worden zodra de exacte cijfers voor het vierde kwartaal binnen zijn. “In 2016 is Duitsland verdergegaan op de weg van de groei”, zei Destatis-voorzitter Dieter Sarreither tijdens een persconferentie. Sarreither wees erop dat de prestatie van 2016 een half procentpunt meer is dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.
Shock na brexit-stemming
Uit de Duitse gegevens blijkt dat de economie de shock na de brexit-stemming overleefd heeft. In het derde kwartaal beperkte de groei van het Duitse bnp zich tot 0,2 procent. De economie van onze oosterburen profiteert vooral van de sterkere consumentenbestedingen, gestegen overheidsuitgaven en de dalende werkloosheid.
Verder werd bekend dat Duitsland vorig jaar een begrotingsoverschot wist te realiseren van 0,6 procent van het bruto binnenlands product, ofwel 19,2 miljard euro. Het is het derde jaar op rij dat Duitsland een overschot op de begroting heeft. In 2011 tekende de Duitse economie een groei op van 3,1 procent.
In 2011 tekende de Duitse economie een groei op van 3,1 pct. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de Duitse economie in 2016 meer robuust gebleken dan door velen was gedacht, ondanks de vele risico’s zoals de Brexit. Hij verwacht dat de binnenlandse vraag ook dit jaar de belangrijkste groeimotor zal zijn voor de economie van de Bondsrepubliek.