Drie op de vier Belgen kopen op buitenlandse websites

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Volgens een recente studie shopt bijna drie kwart van de Belgische onlineconsumenten ook in het buitenland. Het prijsverschil speelt een grote rol. Is shoppen over de grens dan echt zoveel goedkoper?

Bijna drie op de vier Belgische consumenten die online shoppen, bezoeken ook buitenlandse webwinkels. In een jaar is het percentage gestegen van 63 naar 72 procent van de consumenten. 56 procent winkelt zowel in eigen land als over de grens, en 16 procent doet zijn aankopen uitsluitend in het buitenland. Dat blijkt uit een onderzoek van PayPal en Ipsos bij 34.000 consumenten in 31 landen. Belgen shoppen naar eigen zeggen vaak in het buitenland omdat het er goedkoper is, omdat er geen verzendkosten zijn en omdat ze er veilig kunnen betalen.

De landen waar Belgische e-shoppers het vaakst hun producten kopen, zijn Nederland (38%), Frankrijk (28%) en Duitsland (21%). Bij Vlamingen zijn de Nederlandse webwinkels bol.com en Coolblue erg populair, en ook het Duitse Amazon.de snoept behoorlijk wat klanten af van de Belgische webshops. Franstalige landgenoten richten zich eerder tot Amazon.fr. Andere populaire landen bij Belgische consumenten zijn China, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Voor alle artikelen

Op internet kunt u zowat alles kopen. Dat blijkt ook uit de studie van PayPal en Ipsos. De populairste artikels die Belgen kopen in buitenlandse webshops zijn kleren, schoenen en accessoires; elektronische producten zoals computers, tablets en telefoons; speelgoed en hobbyspullen; en artikelen voor entertainment of educatie.

Van de 10 miljard euro die Belgen jaarlijks online uitgeven, gaat volgens dezelfde studie 4,6 miljard euro naar het buitenland. In een recent rapport van Comeos, de sectorfederatie van de retail, is zelfs sprake van 5,5 miljard euro. Dat is elf keer meer dan vijf jaar geleden. “Vooral voor elektro en kleding zijn er grote prijsverschillen”, zegt Dominique Michel, de CEO van Comeos. “Veel buitenlandse webwinkels rekenen geen btw aan, waardoor de prijzen er minstens een vijfde lager liggen dan in ons land.”

De helft goedkoper

Wij deden een steekproef voor drie eindejaarsgeschenken: een powerbank voor een smartphone van het merk Trust, een paar Adidas-sneakers en het Engelstalige boek Becoming van Michelle Obama. Voor elk van die artikelen vonden we over de grens lagere prijzen dan in eigen land. Het boek van Michelle Obama was zelfs de helft goedkoper via Amazon.de. De levertijden zijn vergelijkbaar met die in eigen land, maar kopers moeten wel beseffen dat buitenlandse winkels mogelijk geen Nederlandstalige handleidingen meesturen.

Er bestaan heel wat websites die u toelaten om makkelijk prijzen in Belgische en Nederlandse webshops te vergelijken. Doorgaans houden ze ook rekening met de verzendkosten naar België. Die vergelijkers laten Amazon wel vaak links liggen. De retour- en de garantiebepalingen zijn dezelfde in heel Europa. Shopt u buiten de Europese grenzen, dan is het moeilijker bij eventuele problemen uw rechten als consument te laten gelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content