Dit riskeer je als je rookt op café

Rokend meisje © Istock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je rookt op café riskeert niet alleen de café-uitbater sancties. Ook jij als klant kan een boete krijgen. Aan welke regels moet je je houden?

Eén op de zes café-uitbaters leeft het rookverbod dat geldt in de horeca niet na. Dat blijkt uit de 3.000 controles die de FOD Volksgezondheid in de eerste helft van dit jaar uitvoerde.

Wat houdt het verbod in?

Sinds 1 juli 2014 zijn alle horecazaken in België rookvrij. Dit geldt ook voor café’s ongeacht of je er al dan niet kan eten. Het is dus verboden om op café een sigaret op te steken.

Je mag wel roken in een rookkamer. Dat is een afzonderlijke ruimte die volledig afgesloten moet zijn van de rest van de café. In die ruimte moet een afzuiginstallatie staan. Bovendien mogen er in die ruimte geen drankautomaten, biljarttafels, spelautomaten of TV-toestellen aanwezig zijn. De café-uitbater mag er ook geen eten serveren. Je mag er wel je drinken mee binnen nemen. Een alternatief bestaat erin op straat te gaan roken. Zorg er dan wel voor dat je geen overlast veroorzaakt voor de buren.

Op het terras van een café mag je wel roken. Hiervoor is vereist dat het terras tenminste aan één kant volledig open is.

Wie controleert?

Inspecteurs van de overheid kunnen controles doen op de naleving van de wetgeving. Zij kunnen daarbij binnenvallen in de horecazaak. Ben je op dat moment aan het roken dan riskeer je dus problemen. Ook andere klanten die aanwezig zijn op het moment dat je rookt kunnen daar problemen rond maken en eventueel een klacht neerleggen.

Wat riskeer je?

Word je betrapt op roken dan bestaat de kans dat je in eerste instantie enkel een waarschuwing krijgt. Je kan er ook slechter vanaf komen en een boete krijgen. Ook de café-uitbater kan trouwens een boete krijgen. Die boete kan aanzienlijk zijn en gaan van zowat 150 tot meer dan 5000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content