Diesel in drie jaar tijd 33 euro duurder geworden
De dieselprijs heeft recordhoogten bereikt. Momenteel betaalt u aan de pomp 1,587 euro per liter. In vergelijking met drie jaar geleden, betaalt u per tank van 50 liter bijna 33 euro meer. Er wordt verwacht dat ook de benzineprijs een recordhoogte zal bereiken.
De dieselprijs komt momenteel op 1,587 euro per liter. Dat betekent dat u voor een tank van 50 liter 79,35 euro betaalt en dat is een recordprijs. Zo staat te lezen in Het Belang van Limburg.
Op 1 januari 2009 kostte een liter diesel 0,9340 euro wat betekende dat een tank van 50 liter u slechts 46,70 liter zou gekost hebben. Op drie jaar tijd is de dieselprijs dus bijna 33 euro duurder geworden. Toch is er geen schaarste volgens Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de Belgische Petroleum Federatie (BFP): “De recordprijs is niet het gevolg van schaarste aan diesel, maar van de stijging van de prijs van ruwe olie”, zegt hij in Het Belang van Limburg.
Spanningen in het Midden-Oosten en slechte graanoogst
De stijging van de prijs van ruwe olie is dan weer een gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten, zoals het conflict in Syrië en de spanningen tussen Israël en Iran. Daar komt bij dat Europa nog steeds de olie uit Iran boycot.
Naast de prijs van de ruwe olie, speelt ook de zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar een belangrijke rol in deze verhouding. De olieprijzen worden namelijk bepaald op de internationale markten in Amerikaanse dollar. Omdat de euro al maandenlang terrein verliest ten opzichte van de dollar moeten eurolanden steeds meer betalen voor hun olie, meent Guy Lerminiaux in Het Belang van Limburg.
Ten slotte zit de slechte graanoogst in de VS er voor iets tussen, want maïs en tarwe worden gebruikt voor biodiesel en ethanol. Omdat de oogst zo pover was, stijgen dus ook de prijzen van de olie.
Overheid neemt geen maatregelen
Er wordt verwacht dat ook de benzineprijs zal verder stijgen en zo heel binnenkort de recordprijs van 1,804 euro per liter zal bereiken.
Ondertussen heeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) gereageerd op het nieuws dat de dieselprijs recordhoogten heeft bereikt. “De federale regering is op dit ogenblik niet van plan om maatregelen te nemen om de hoge dieselprijs te drukken”, luidt het.
Dat was vroeger wel anders toen het omgekeerde cliquetsysteem van werking was bij hoge brandstofprijzen. Dat betekende concreet dat bij een dieselprijs boven de 1,50 euro en benzineprijs boven de 1,70 euro de accijnzen daalden, waardoor de prijsstijging minder voelbaar was voor de consument. Op 31 december 2011 liep deze regeling af, maar Vanackere benadrukt dat de invoering van het cliquetsysteem een zaak is die besproken wordt tijdens de begrotingscontrole. (RDM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier