Dexia: Reynders rekent op Franse goodwill
MR-vicepremier Didier Reynders hoopt dat Frankrijk de helft van de geplande kapitaalverhoging van 5 tot 7 miljard euro voor Dexia draagt.
MR-vicepremier Didier Reynders hoopt dat Frankrijk de helft van de geplande kapitaalverhoging van 5 tot 7 miljard euro voor Dexia draagt.
Dexia maakt volgende week zijn kwartaalcijfers bekend. Het is zo goed als zeker dat de restbank dan formeel zal aankondigen dat een herkapitalisatie nodig is. Er zou naar verluidt 5 tot 7 miljard euro nodig zijn om de bank meer zuurstof te geven. Rest de vraag: wie welk deel voor zijn rekening neemt.
Aangezien zowel België (60,5 procent) als Frankrijk (36,5 procent) – en ook Luxemburg (3 procent) – instaat voor de staatsgaranties van 55 miljard dollar, moet de kapitaalopdracht verdeeld worden. Volgens Didier Reynders lijkt het logisch dat de kapitaalverhoging zoals in 2008 ‘fifty-fifty’ gebeurt. De kapitaalverhoging zou dan voor de helft door België gedragen worden, en de andere helft door Frankrijk.
Logisch voor Reynders, maar niet voor Frankrijk. Dinsdag raakte namelijk bekend dat Frankrijk wil dat België een groter deel van de kapitaalverhoging draagt. “Daarvoor hebben we altijd 50 procent betaald, dus we zullen zien of het mogelijk is om in dezelfde richting te gaan”, aldus Reynders. “De voorbereidende gesprekken zijn gestart. We wachten nu op contact tussen de eerste ministers of de Franse president,” luidt het.
Als België dit jaar effectief 2,5 à 3,5 miljard euro – of meer – aan vers kapitaal in Dexia pompt, dan kan de bank het Belgisch begrotingstekort namelijk boven de 3 procent tillen. De Belgische regering hoopt het geld buiten de begroting te kunnen houden, waardoor het enkel de staatsschuld en de rentelasten zou verzwaren. Het zijn evenwel niet de Belgische regeringsleiders die daarover beslissen, maar het Europees statistiekbureau Eurostat.
Voor Frankrijk staat het al vast dat de kapitaalverhoging in de begroting wordt verrekend. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier