Dejonckheere (CEO GIMV) wil Belgisch spaargeld in infrastructuur beleggen
Koen Dejonckheere, CEO van de GIMV, brak op de Dag van de Tips van de Vlaamse Federatie van Beleggers een lans voor de verankering van lokale infrastructuur door lokale beleggers. Hij vroeg ook aan de banken om opnieuw wat meer uit hun schulp te komen.
Volgens VFB-voorzitter Paul Huybrechts en GIMV-CEO Koen Dejonckheere zijn er vandaag opnieuw familiebedrijven die naar de beurs willen trekken. Huybrechts: “Als de nieuwe regering geen stommiteiten doet, dan zullen er vrij snel beursintroducties volgen. Daar ben ik van overtuigd.”
Dejonckheere bevestigt dat de goesting er is, aan de kant van de bedrijven. Hij zegt er meteen ook bij dat de banken terughoudend zijn. “Door alle nieuwe regelgeving – zoals de beleggersrichtlijn MiFID – hebben bankiers schrik om aandelen in de markt te zetten. Het is niet moeilijk om zakenbankiers te vinden om een beursgang te begeleiden. Die gesprekken gaan vlot. De banken durven echter hun kantorennetwerk niet in te schakelen bij een beursintroductie om aandelen te plaatsen bij particuliere beleggers.”
Strengere kapitaaleisen
Daar komt nog eens bij dat de banken door de strengere kapitaaleisen niet meer in staat zijn zelf projecten te financieren op lange termijn, zoals infrastructuurwerken. Dejonckheere vraagt zich luidop af of er geen manieren zijn om spaargeld “te clusteren en te matchen” met de financieringsbehoeften van lokale besturen, bijvoorbeeld via de beurs.
“Neem nu Fluxys, een Europese leider in aardgasinfrastructuur en voor 90 procent de eigenaar van Fluxys Belgium. De tarieven die Fluxys in België mag aanrekenen liggen vast. Ze krijgen een “billijke return” op hun investeringen, een return die bepaald wordt in functie van de Belgische risicovrije rente. Die gegarandeerde return gaat voor een groot deel richting Canada, want Fluxys is voor 20 procent in handen van Canadese pensioenfondsen en verzekeraars.” Dejonckheere voegt er met een kwinkslag nog aan toe dat die return hoger ligt dan op een spaarboekje of een volkslening.
‘De beurs is toch de ultieme crowdfunding?’
Dejonckheere sprak dan wel niet over de nakende beursintroductie van DG Infra +, het infrastructuurfonds van GIMV en Belfius, waarover een bericht verscheen in de krant De Tijd. Het leek wel even of hij beleggers probeerde warm te maken voor de beursgang van het infrastructuurfonds.
De topman van de investeringsmaatschappij begrijpt tenslotte ook niet waarom politici positiever lijken te staan tegenover crowdfunding, dan tegenover de beurs. “De beurs is toch de ultieme crowdfunding.” Er komen steeds meer platformen voor crowdfunding, waarbij beleggers kleine bedragen kunnen investeren in bedrijven, zonder dat er veel regelgeving bij komt kijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier