De favoriete Nederlandse aandelen van analisten
In het regeerakkoord van de Nederlandse regering-Rutte III staat de afschaffing van de dividendbelasting ingeschreven. Wij vroegen vier aandelenspecialisten wat de Nederlandse beurs zoal te bieden heeft voor Belgische beleggers.
Wist u dat twee derde van het rendement van aandelen op heel lange termijn voortkomt uit geherinvesteerde dividenden? Of Nederland meer multinationals zal aantrekken door de afschaffing van de dividendbelasting, zoals de Nederlandse minister-president Mark Rutte beweerde, valt te betwijfelen.
Maar het maakt Nederlandse aandelen wel aantrekkelijker voor Belgische beleggers. Tot nu betalen Belgen een heffing van 15 procent op dividenden van Nederlandse bedrijven, en 30 procent Belgische roerende voorheffing op wat rest van het dividend.
De afschaffing van de divindendbelasting maakt Nederlandse aandelen aantrekkelijker voor Belgische beleggers
Voor sommige beleggers is het dividend heilig. Bij de overname van de Belgische supermarktketen Delhaize door zijn Nederlandse sectorgenoot Ahold was er grote ongerustheid bij de Belgische aandeelhouders. Zij waren bezorgd dat er van het dividend niet veel meer zou overblijven na aftrek van de dubbele belasting. Het management moest beleggers geruststellen en beloven dat het een hoger brutodividend zou uitkeren, zodat er netto meer op de rekening van de Belgische beleggers zou terechtkomen.
Nederland zet de dividendbelasting op nul. Zo worden Nederlandse aandelen met een royaal dividend aantrekkelijker voor Belgische beleggers. Op de dividenden van bedrijven uit andere buurlanden betaalt u veel meer bronheffing. In Luxemburg draagt u 15 procent af, in Frankrijk 30 procent en in Duitsland 26,375 procent. Met dit boodschappenlijstje willen we u alvast wat inspiratie geven, als u in 2018 wilt gaan vissen in de grote Nederlandse beursvijver.
We vroegen aan Corne van Zeijl, analist en strateeg bij de Nederlandse vermogensbeheerder Actiam, naar zijn vijf favoriete Nederlandse aandelen. Van Zeijl is een fenomeen in Nederland en een grote liefhebber van de thuismarkt. Hij investeert ook zelf in alle aandelen die hij noemt. Daarnaast lieten we vier Belgische analistenteams hun top drie samenstellen van Nederlandse bedrijven, die volgend jaar goed zouden moeten presteren. Er waren drie bedrijven met twee vermeldingen: Ahold Delhaize, DSM en Wereldhave.
Er is wel nog enige voorzichtigheid geboden, want gisteren lieten sommige regeringspartijen in de Eerste Kamer verstaan dat ze ook openstaan voor alternatieve lastenverlagingen voor de bedrijven. Er was veel kritiek op de maatregel, die de Nederlandse schatkist naar schatting 1,4 miljard euro zou kosten. Het is wachten tot 2019 vooraleer we absolute zekerheid hebben over de Nederlandse dividendbelasting, want de definitieve beslissing zou pas vallen in het Belastingplan 2019 en zou pas effect hebben voor beleggers vanaf 1 januari 2020.
Ahold Delhaize
“Ahold Delhaize is een van de grote achterblijvers van 2017, vooral door de angst bij beleggers dat Amazon de supermarkten in de Verenigde Staten gaat verpletteren”, vindt Van Zeijl. Meer dan 60 procent van de verkoop van de supermarktengroep vindt plaats in de Verenigde Staten. “De angst is overdreven en maakt de waardering interessant.”
Ook de analisten van KBC Securities vinden Ahold Delhaize goedkoop in vergelijking met sectorgenoten. “Wij verwachten dat Ahold Delhaize beter zal presteren dan verwacht door zijn dynamische profiel, zijn zeer gezonde balans, de verborgen waarde in de onlinebusiness en de synergie die door de fusie nog kan worden gerealiseerd.”
‘Ahold Delhaize is een van de grote achterblijvers van 2017’ – Corne Van Zeijl, Actiam
De aangekondigde inkoop van eigen aandelen voor 2 miljard euro is voor Van Zeijl een duidelijk teken van kracht. Het bewijst ook dat het bedrijf aan zijn aandeelhouders denkt. Als een onderneming aandelen uit de markt haalt, moet de winst over minder aandelen worden verdeeld.
“Het getuigt van een groot vertrouwen in de vooruitzichten voor de middellange termijn”, klinkt het bij KBC Securities. “Dankzij de krachtenbundeling van Ahold en Delhaize is de supermarktketen klaar om de strijd aan te binden met Amazon en de Amerikaanse harddiscounters.”
De Amerikaanse dollar is wel de achilleshiel van de groep, want het aandeel noteert en rapporteert in euro. Dat betekent dat de winsten in de Verenigde Staten moeten worden omgerekend naar euro. “Als de Amerikaanse dollar nog wat stijgt en de voedingsprijzen verder klimmen, belooft 2018 een goed jaar te worden”, vat Van Zeijl het samen. Maar ongunstige wisselkoersen kunnen dus roet in het eten gooien.
DSM
Zowel ING België als BNP Paribas Fortis Private Banking schuiven DSM als favoriet naar voren. DSM heette oorspronkelijk Dutch State Mines en is van oorsprong een overheidbedrijf dat werd opgericht om de steenkoolmijnen in Nederlands Limburg te exploiteren. Vandaag is DSM een chemiebedrijf dat wereldwijd actief is.
“Het bedrijf haalt 65 procent van zijn omzet buiten Europa”, merkt ING België op. Ongeveer een derde van de omzet komt uit materialen en twee derde uit voeding.
Zowel ING België als BNP Paribas Fortis Private Banking schuiven DSM als favoriet naar voren
“DSM is een defensiever bedrijf geworden door de verkoop van activiteiten in bulkchemie en heeft onder meer wind in de zeilen dankzij het toenemende aandacht voor gezondheid en milieu, het duurzame voedingsaanbod en de stijgende vraag naar consumentenelektronica. Er is wel wat tegenwind door de blootstelling aan de vitamineprijzen en de slabakkende Amerikaanse markt voor voeding, dranken en dieetsupplementen.”
ING België stipt aan dat de winstgevendheid lager ligt dan bij sectorgenoten. “Na fors beter dan verwachte halfjaarcijfers verhoogde het management de winstprognose voor 2017 tot een dubbelcijferige groei”, klinkt het bij BNP Paribas Fortis Private Banking. “Dat sterkt het vertrouwen dat de groep de groeidoelstellingen zal overtreffen. De doorgevoerde kostenbesparingen, innovatie en efficiëntieverbeteringen kunnen een extra hefboom zetten op de groei.”
Verder merkt BNP Paribas Fortis Private Banking op dat DSM weleens op het overnamepad zou kunnen gaan. “Na een periode van integratie en operationele verbetering verwachten we in de komende kwartalen opnieuw overnameactie binnen de Nutrition-afdeling.” Ook ING België verwacht overnames in de gespecialiseerde voedingssector, omdat DSM door de verkoop van zijn belang in de medicijnenfabrikant Patheon bijna geen schulden meer heeft.
BNP Paribas Fortis Private Banking denkt bovendien dat DSM ook zelf een overnameprooi kan zijn. “Bijvoorbeeld voor de specialiteitendochter van Dow Chemical/DuPont. DSM kan mogelijk meesurfen op de overnamegolf in de chemiesector.”
Wereldhave
De vastgoedvennootschap Wereldhave beheert een portefeuille van shoppingcentra in België, Nederland, Frankrijk en Finland. Het aandeel biedt een brutodividendrendement van bijna 8 procent. Volgens de analisten van Degroof Petercam is het een royaal en duurzaam dividend.
Het goede nieuws is dat de Nederlandse regering de dividendbelasting wil afschaffen. Het slechte nieuws is dat de vastgoedvennootschappen mogelijk vennootschapsbelasting moeten betalen in Nederland, zodat er minder nettowinst overblijft. Van Zeijl: “Een eventuele winstbelasting op de inkomsten in Nederland is een dikke min, maar tegen de huidige koers zit dat risico meer dan genoeg in de prijs verrekend.”
Van Zeijl geeft wel toe dat hij die tip al jaren lang geeft. “Er is nog altijd niet uitgekomen wat er zou moeten uitkomen. Eerst waren beleggers vooral bang voor de Nederlandse portefeuille. En nu zorgen de Franse shoppingcentra voor teleurstelling.”
“Frankrijk blijkt een grotere uitdaging dan gedacht, maar we denken dat dit ruimschoots wordt gecompenseerd door de goede perspectieven in Nederland, Finland en enkele projecten en renovaties die bijkomende huurinkomsten zullen genereren vanaf 2018-2019”, klinkt het bij Degroof Petercam.
“Na jaren van matige prestaties, zoals ook geldt voor andere bedrijven gespecialiseerd in Nederlands winkelvastgoed, noteert het aandeel tegen zeer aantrekkelijke waarderingsratio’s.”
Profiteren van de hogere olieprijs
KBC Asset Management heeft een boon voor Royal Dutch Shell. De Nederlandse oliemajor noteert tegen een brutodividendrendement van meer dan 6 procent. “Die oliereus heeft zich goed aangepast aan de nieuwe realiteit van de lagere olie- en gasprijzen.
De jongste vier kwartalen laat de winst een indrukwekkende verbetering zien. De operationele kasstromen volstaan weer om de investeringen en het dividend te betalen en de schulden af te bouwen.”
Fugro is een van de meest achtergebleven aandelen onder de toeleveranciers aan de oliesector, volgens BNP Paribas Fortis Private Banking. “Dankzij de hogere olieprijs en de verwachte stijging van kapitaalinvesteringen door de olie- en gasgiganten zien we de vooruitzichten geleidelijk verbeteren. Dankzij de aantrekkende orders en omzet, het wegebben van de prijsdruk, lagere financiële kosten en kostenbesparingen verwachten we winstherstel in 2018.”
Profiteren van hogere rente
Terwijl de meeste bedrijven lijden onder een hogere rente, omdat ze dan minder goedkoop geld kunnen lenen, zouden banken en verzekeraars garen moeten spinnen bij een stijgende rente. Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat er heel wat tips van analisten uit die categorie komen.
De favoriet van BNP Paribas Fortis Private Banking is NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder, met bijna 200 miljard euro aan activa onder beheer. “NN Group pakte met een beter dan verwacht kwartaalrapport uit, dankzij een sterke operationele prestatie en een verrassend vlugge toename van de solvabiliteit. Dit laatste laat het beste verhopen voor hogere dividenden en de mogelijke hervatting van de inkoop van eigen aandelen. Door de overname van Delta Lloyd gaan we uit van een sterke stijging van de winst in de komende jaren.”
Banken en verzekeraars zouden garen moeten spinnen bij een stijgende rente
Van Zeijl heeft het meer voor Aegon, een verzekeraar die actief is in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Aegon zou onlangs toenadering hebben gezocht tot zijn sectorgenoot ASR, dat vroeger nog een onderdeel van Fortis was, maar nu apart op de beurs noteert.
“Het noteert goedkoop, tegen 7,9 keer de winst, terwijl Amerikaanse sectorgenoten gemiddeld tegen 13,6 keer de winst noteren en Europese sectorgenoten tegen 11,3. Onlangs hebben ze een aantal participaties verkocht tegen een hoge waardering. Dat heeft zorgen over de balans weggenomen. Als de dollar en de Amerikaanse rente nog wat stijgen, zal Aegon de wind in de zeilen krijgen.”
ING België noemt de Nederlandse bank ABN Amro in zijn top drie. “De sterke kapitaalpositie, zodat het dividend zeker niet in gevaar komt, de meer dan gemiddelde winstgevendheid en de kostendiscipline zijn de grote troeven van de bank. Vooral dat laatste is cruciaal in een omgeving met weinig winstgroei.”
De analisten hopen dat de bank in de nabije toekomst een deel van zijn overtollige kapitaal naar de aandeelhouders kan doen vloeien. De grote blootstelling aan Nederlandse hypotheken en het meerderheidsbelang van de Nederlandse zijn minpunten.
Flow Traders moet het niet echt van een hogere rente hebben, maar een renteopstoot zal misschien wel voor meer volatiliteit op de beurzen zorgen. Dat kan deze marktmaker wel gebruiken. “2017 is een jaar vol drama geworden”, stelt Van Zeijl. “Er heerste een complete windstilte op de beurzen. In 2016 hadden we nog wat roering, zoals de correctie in januari, het brexitreferendum en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.
In 2017 waren er geen grote schommelingen, terwijl die schommelingen veel handel met grote marges met zich meebrengen. Daarnaast moest Flow Traders van de Nederlandse toezichthouder meer kapitaal aanhouden. Dat kan dus niet naar de aandeelhouders vloeien.”
De heropleving van de Nederlandse bouw
Volgens Van Zeijl lopen bouwgroepen wat achter op het economische herstel. “Nu de economische groei sterk is aangetrokken, zal een bedrijf als BAM daar ook de positieve gevolgen van merken. De balans is goed op orde. Het enige probleem is dat het management voortdurend missers maakt, zeker als beleggers het vergelijken met de succesvolle concurrent VolkerWessels.”
Maar Van Zeijl heeft er vertrouwen in dat er orde op zaken wordt gesteld. Hij vindt het aandeel niet goedkoop. Een koersstijging zal het gevolg moeten zijn van een onderliggende winststijging.
Degroof Petercam verkiest het zekere boven het onzekere. “VolkerWessels heeft in de recente bouwcrisis laten zien dat het, ongeacht de marktomstandigheden, een consistent goede winstgevendheid kan realiseren, dankzij het sterke risicomanagement en de discipline bij het bieden voor nieuwe projecten.
In de komende jaren is er ruimte voor verdere verbetering dankzij de herstellende bouwmarkt en interne verbeteringen. Met een schuldenvrije balans en een sterke en stabiele kasstroom kan het bedrijf een aantrekkelijk dividendrendement van meer dan 4 procent bruto bieden.”
Dividenden of inkoopprogramma’s
PostNL staat op het favorietenlijstje van ING België. “Het Nederlandse postbedrijf kampt met dalend briefverkeer, maar probeert dat te compenseren door in te spelen op de stijgende populariteit van e-commerce. Tegen 2020 wil PostNL ongeveer 45 procent van de omzet halen uit pakjes, tegenover 30 procent vandaag.
PostNL heeft een duurzaam en een hoog dividendrendement. We spreken over meer dan 7 procent bruto voor 2018. Het bedrijf zou voluit moeten kunnen profiteren van de verlaging van de Nederlandse vennootschapsbelasting van 25 naar 21 procent en het wegvallen van de dividendbelasting.”
‘PostNL zou voluit moeten kunnen profiteren van de verlaging van de Nederlandse vennootschapsbelasting van 25 naar 21 procent en het wegvallen van de dividendbelasting’ – analisten van ING België
ASM International is een van de Nederlandse topfavorieten van Degroof Petercam. Het bedrijf betaalt al zeven jaar op rij een stabiel of stijgend dividend en het is ook expliciet een van de ambities van ASMI om een duurzaam dividend te betalen.
“Die toeleverancier aan de chipindustrie lijkt met de laatste verkoop van een pakket aandelen van zijn Aziatische dochter ASM Pacific Technologies (AMPT) een nieuwe stap voorwaarts te hebben gezet. De verkoop verbetert het risicoprofiel en resulteert waarschijnlijk in een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen in 2018.”
“Ondertussen blijft ASMI profiteren van de sterke vraag naar haar ALD-machines, die een ultradun laagje materiaal kunnen aanbrengen, voortgedreven door een almaar groeiende vraag naar halfgeleiders.”
KBC Securities verwacht op zijn beurt veel van de beddenspecialist Beter Bed. De groep is actief in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Zweden en België. De analisten van KBC Securities hebben het vooral voor het sterke management, de groeivooruitzichten en de ijzersterke balans. “Het merendeel van de toekomstige winstgroei zou moeten doorsijpelen in het dividend. Beter Bed noteert tegen een zeer aantrekkelijk verwacht dividendrendement.”
Ook de koers kan nog hoger volgens KBC Securities. “In Duitsland zijn er ingrepen gedaan die meer winst kunnen opleveren, maar de Europese beddenmarkt blijft zeer competitief. De verdere stijging van de olieprijs maakt de grondstoffen duurder. Dat is lastig in een tijd dat de verkoop via het internet druk zet op de matrasprijzen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier