De favoriete Belgische aandelen van analisten
Het is een goed idee uw beleggingen te spreiden over verscheidene landen en werelddelen, maar de ervaring leert dat het gemakkelijker is lokale bedrijven te leren kennen. Daarom vroegen we Belgische analisten naar hun favoriete Belgische aandelen.
Ook op de beurs van Brussel noteren wereldspelers. AB InBev is sinds de overname van zijn sectorgenoot SABMiller overal ter wereld actief. De van origine Belgische brouwer heeft niet zo’n goed jaar achter de rug en is op de beurs enkele procenten minder waard dan eind 2016. Dit jaar steeg de Bel-20, ondanks de daling van het zwaargewicht AB InBev, meer dan 10 procent. Het achtergebleven bieraandeel werd door twee analistenteams opgepikt.
AB InBev
“Bij de bekendmaking van de resultaten in september zei CEO Carlos Brito dat AB InBev het jaar in schoonheid moest eindigen”, zeggen de analisten van Candriam. “Na het orkanenseizoen in de Verenigde Staten moet de situatie op de belangrijkste markt van AB InBev verbeteren. Ook op de tweede markt van de biergroep, Brazilië, is beterschap in zicht. In 2015 en 2016 kampte Brazilië met een recessie en een devaluatie van de real. De Braziliaanse economie is aan het heropleven.”
Volgens KBC Securities zal de winstmotor van AB InBev in 2018 opnieuw aanslaan door de synergie van de fusie met SABMiller en kostenbesparingen. “De regelmatige geldstroom die in het bedrijf komt, zorgt ervoor dat het zijn schulden kan afbouwen en een degelijk dividend kan uitbetalen. We spreken over een brutodividendrendement van 3,5 à 4 procent.”
‘De koers van AB InBev is te ver teruggevallen’ (KBC Securities)
Ook Candriam is fan van het snoeimes van AB InBev. “Nauwelijks een jaar na de overname van SABMiller is al meer dan de helft van de 3,2 miljard dollar aan kostensynergie gerealiseerd. Dat vertaalt zich de komende jaren in een groei van de inkomsten met 5 procent per jaar en een stijging van de bedrijfswinst met meer dan 15 procent.”
“Als de belangrijkste merken van AB InBev op de markt komen in de regio’s waar alleen SABMiller actief was, moet dat een boost geven aan de omzet”, verwacht KBC Securities. “De volatiliteit van de munten in groeilanden zoals Brazilië en Mexico blijft het belangrijkste risico, want AB InBev rapporteert in dollar.” Er zijn risico’s, maar volgens KBC Securities is de koers van het aandeel te ver teruggevallen.
Telecom
De Belgische telecombedrijven zijn in trek bij de analisten, maar elk team verkiest een ander bedrijf. KBC Securities heeft het voor Orange Belgium, “een achterblijvertje in telecomland”. “Door een strikte kostenbeheersing en een vast cliënteel dat mooie cashflows genereert, haalt het bedrijf operationele marges rond 15 procent. Het is geen marktleider, maar wel een cashmachine met een aantrekkelijk defensief profiel en weinig schulden. We verwachten kostenbesparingen én een groei van de gemiddelde opbrengst per gebruiker. We zien stilaan de bewijzen dat de strategie werkt. Het bedrijf scoorde in ijltempo 100.000 klanten voor zijn kabelaanbod en we verwachten nog meer groei. Als kers op de taart zal Orange Belgium kunnen profiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting.”
Voor ING België is Telenet de grote favoriet, omdat het lean-and-mean is. De hoge vrije kasstromen die Telenet genereert, laten in 2018 een brutodividendrendement van ongeveer 8 procent toe, volgens de analisten van ING België. “Telenet kan een compleet pakket van telecomdiensten verkopen en de klant sterker aan zich binden. De regulering van de kabel is het belangrijkste risico. Daarnaast zijn er risico’s verbonden aan de schulden op de balans van Telenet en de harde concurrentie in de sector.”
BNP Paribas Fortis Private Banking houdt het bij Proximus vanwege de aantrekkelijke waardering en het dividendrendement van de groep. “Commercieel blijft Proximus goed op dreef. Het wint marktaandeel voor televisie. De bundel Tuttimus en het lagekostenmerk Scarlet hebben succes. Daarnaast leidt de spectaculaire groei van het dataverbruik tot een hoger gemiddeld factuurbedrag. Met de overname van de Amerikaanse netwerkbeveiliger Telesign heeft Proximus een toegangsticket verworven tot internationale groeimarkten zoals e-commerce, sociale netwerken en gaming.” Ook Proximus zou moeten profiteren van de lagere vennootschapsbelasting in België.
Technologie
Econocom profiteert volgens BNP Paribas Fortis Private Banking van de digitalisering. “Het bedrijf biedt een combinatie van hardware, leasing en diensten aan zijn klanten. De snel evoluerende IT-omgeving verhoogt de noodzaak en de toegevoegde waarde van gespecialiseerde outsourcingbedrijven. Het management van Econocom publiceerde nieuwe groeidoelstellingen voor de komende vijf jaar: een verdubbeling van de bedrijfswinst en een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 7 procent.
‘Bekaert is een van de aantrekkelijkst gewaardeerde industriële bedrijven na de forse correctie’ (BNP Paribas Fortis Private Baking)
Dat klinkt heel ambitieus, maar het is niet onrealistisch, in de wetenschap dat de omzet de voorbije tien jaar is verviervoudigd en de bedrijfswinst is verzesvoudigd.” De analisten stippen aan dat de waardering “heel redelijk” is vergeleken met andere IT-bedrijven.
Biocartis is een diagnosticabedrijf. Het commercialiseert het Idylla-minilabo, dat dokters toelaat snel en doelgericht diagnoses te maken via speciaal ontworpen cartridges. “Het systeem werkt met vaste en vloeibare stalen, zoals bloedplasma en tumorweefsel, en omvat twaalf testen, waarvan de meeste voor darm-, long- en huidkanker”, legt KBC Securities uit. “Tegen einde 2017 moeten er 640 Idylla’s geïnstalleerd zijn (+60% op jaarbasis) en zou het aantal gebruikte cartridges moeten verdriedubbelen tot 75.000. Dat komt door de intrede in de Verenigde Staten en de toevoeging van extra testen, maar vooral door een meer doorgedreven gebruik. Net daarin is de waarde van Biocartis gelegen: zodra het product ingeburgerd zijn, zullen artsen in labo’s en ziekenhuizen het vlotter en vlotter gebruiken, want het is goedkoper, sneller en accurater dan de bestaande alternatieven.” Volgens de KBC-analisten zou er tegen eind 2019 zicht moeten zijn op winst.
Degroof Petercam zet Barco tussen zijn favorieten. “Barco is de marktleider in digitale cinema, draadloze presentatie, digitale operatiekwartieren en talloze professionele projectietoepassingen. De divisie ClickShare groeit met twee cijfers en heeft nog een groot potentieel. De lancering van de fosforlaserprojectoren zal ervoor zorgen dat de vervangingscyclus op de digitalecinemamarkt wordt vervroegd. Wij verwachten een structurele stijging van de bedrijfswinstmarge van ongeveer 6 naar meer dan 10 procent.”
Materialen
De materiaaltechnologiegroep Umicore kan evengoed onder de noemer technologie vallen. “Het bedrijf is de marktleider in NMC-materialen voor elektrische voertuigen”, weet Degroof Petercam. NMC staat voor nikkel, mangaan en kobalt. “Door de verzesvoudiging van de capaciteit en de langetermijnrelaties met de producenten in de auto-industrie denken we dat Umicore tegen 2020 een marktaandeel van 40 à 50 procent kan opbouwen. De sterke balans zorgt ervoor dat Umicore bijkomende initiatieven kan nemen om marktleider te blijven, aangezien het een significante voorsprong heeft op spelers zoals Johnson Matthey en BASF.”
De staaltechnologiegroep Bekaert is volgens BNP Paribas Fortis Private Banking een van de aantrekkelijkst gewaardeerde industriële bedrijven, na de forse correctie. “Voor 2018 verwachten we groei en geleidelijk een herstel van de marges, deels door het doorrekenen van de gestegen grondstoffenprijzen en een inhaalbeweging van de investeringen in de energiesector. Vanaf midden 2018 zou Bekaert ook technologisch klaarstaan om mee te spelen in de nieuwe generatie zaagdraad voor zonnepanelen.”
Vastgoed
Op de favorietenlijstjes staan ook twee gereglementeerde vastgoedvennootschappen voor. Aedifica investeert in huisvesting voor senioren in België, Nederland en Duitsland. Het brutodividendrendement van ongeveer 3 procent is lager dan wat sommige andere Belgische vastgoedvennootschappen bieden. Volgens Candriam wordt het zuinige dividend gecompenseerd door de bovengemiddelde groei.
“Sinds de beursintroductie van Aedifica in 2006 is de vastgoedportefeuille gegroeid met gemiddeld 27 procent per jaar tot meer dan 1,6 miljard euro”, zegt Candriam. “Wij denken dat Aedifica die sterke groei zal aanhouden. Aan de ene kant is er de structurele groei van de markt, door de vergrijzing van de bevolking in Europa en het tekort aan huisvesting. Aan de andere kant zijn er de intrinsieke kwaliteiten van het bedrijf, dat een uitstekend management en trackrecord heeft. Sinds de kapitaalverhoging van 219 miljoen euro in maart heeft het bedrijf alweer meer dan 418 miljoen euro geïnvesteerd.”
ING België zet geld in op Retail Estates, dat investeert in winkelvastgoed aan de rand van steden _ in de volksmond beter bekend als baanwinkels. “Het aandeel stond onterecht onder druk, omdat de huurder van de winkels worden uitgedaagd door e-commerce. Retail Estates is minder onderhevig aan de impact van e-commerce dan vaak wordt gedacht. Het wil zijn portefeuille uitbreiden tot 2 miljard euro, tegenover 1,2 miljard euro vandaag. De helft van die groei wil het in Nederland realiseren. We hebben er vertrouwen in dat dit de juiste weg is. De Nederlandse retailmarkt wint aan kracht, dankzij de economische groei in Nederland en het herstel van het consumentenvertrouwen. Een sterke stijging van de rente, de opmars van e-commerce en de Nederlandse regelgever kunnen wel voor tegenwind zorgen.”
‘De bank-verzekeraar KBC heeft de hoogste rentemarge van de finaciële sector in de Benelux’ (Degroof Petercam)
Kinepolis
In september kondigde Kinepolis de overname aan van de Canadese bioscoopgroep Landmark Cinemas voor 84 miljoen euro. Dat nieuws werd goed onthaald door beleggers. “Tot dan was Kinepolis 100 procent Europees”, is te horen bij Candriam. “Door de overname van Landmark krijgt Kinepolis een blootstelling aan de sterke Canadese economie en de koopkracht van de Canadezen, en spreidt het de risico’s over twee werelddelen. Er is een zeer ontwikkelde bioscoopcultuur in Canada. De Canadezen bezoeken elk jaar gemiddeld drie tot vier keer een bioscoop, terwijl dat in Europa minder dan twee keer is.”
Volgend jaar begint Kinepolis normaal met de integratie van de 44 bioscopen van Landmark. “Een ander continent heeft een andere cultuur. In die aanpassing zal veel tijd van het management kruipen. Maar ondanks de vele overnames het voorbije jaar slaagt Kinepolis er steeds opnieuw in de inkomsten en de winst per klant te doen stijgen.”
Ontex
Ontex, de producent van wegwerpluiers voor baby’s en hygiënische verbanden voor vrouwen en senioren, is een groeibedrijf dat profiteert van de vergrijzing, volgens de analisten van ING België. Het aandeel staat wel onder druk. De onderneming is actief in Europa en de groeilanden, en ze heeft het lastig door de stijging van de grondstoffenprijzen, de toegenomen concurrentie in Brazilië, de vertraagde integratie van het onlangs overgenomen Hypermarcas en het tekort aan capaciteit in Europa. “Sommige van die problemen raken snel opgelost, bijvoorbeeld door de uitbreiding van de capaciteit.” Volgens ING België is de huidige waardering van Ontex aantrekkelijk. Er zijn mogelijk nog fusies en overnames op til op die gefragmenteerde markt.
KBC
“De bank-verzekeraar KBC heeft de hoogste rentemarge van de financiële sector in de Benelux”, zegt Degroof Petercam. “In combinatie met de lage kost-inkomstenratio en een relatief grote business op commissies zorgt dat voor een rendement op het eigen vermogen dat boven 15 procent ligt. De bank bouwt sneller kapitaal op dan de andere banken in de Benelux, waardoor ze vandaag al zou kunnen voldoen aan strengere kapitaalvereisten van Bazel IV. Daarom vermoeden we dat KBC in 2018 al meer van zijn winst als dividend zal uitkeren, wat het aandeel aantrekkelijk maakt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier