De Europese schuldenlast in kaart gebracht: van noord naar zuid
De aanhoudende Griekse schuldencrisis heeft aangetoond waar de economische macht in Europa ligt.
Er zijn momenten geweest, zoals tijdens het Griekse referendum, waarop het leek dat Athene zich als bij wonder zou kunnen bevrijden van de eisen van de schuldeisers, en de Griekse regering een alternatief zou vinden voor tientallen jaren van opgelegde besparingsdrift.
Maar het wonder is de wereld uit, nu het Griekse parlement langzaam de hervormingen doorvoert die in lijn liggen met de eisen van de schuldeisers. Op die manier lijkt het dreigende gevaar van een Europese crisis – voorlopig althans – afgewend.
Een geografische kaart, ontworpen door het ratingagentschap Fitch, laat in heldere kleuren de omvang van de schuldenkloof binnen de eurozone zien. De kaart toont bovendien aan wie de teugels in handen houdt, wanneer de zorgenkinderen in het zuiden in de problemen dreigen te raken.
Ver in het noorden kleuren Finland, Nederland en Duitsland donkerblauw met hun AAA – rating, wat betekent dat de kans gering is dat die noorderlijke lidstaten hun schulden niet zullen kunnen afbetalen. Bijzonder kredietwaardig dus.
Frankrijk en Oostenrijk – en zo je wil ook België – vormen de blekere blauwe AA-band over het midden van Europa, terwijl zuiderse landen als Spanje en Italië met hun BBB-rating al verontrustend groen kleuren.
Helemaal in het zuiden – onderaan – wordt Griekenland met een C-rating bruin bevlekt.
Volgens Fitch-expert Douglas Renwick is het in ieder geval voorbarig om te beweren dat het ‘Grexit’-gevaar bezworen is. Renwick benadrukt dat een Grieks default (wanbetaling) andere landen met een lage rating kan besmetten, al acht hij het weinig waarschijnlijk dat die besmetting tot een wereldwijde financiële crisis zou leiden. (The Independent/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier