Daling woonbonus heeft nauwelijks gevolgen voor de huizenmarkt

© BELGA

De daling van de woonbonus heeft nagenoeg geen gevolgen voor de huizenmarkt. Een reden daarvoor is ongetwijfeld de lage rente.

Op 1 januari 2015 is het totaalbedrag dat mensen die een huis of appartement kopen, kunnen aftrekken van de belastingen gedaald. Bovendien wordt in de nieuwe regeling gewerkt met een vast voordeelpercentage van 40%, ongeacht het inkomen. Begin dit jaar werd voorspeld dat de verkoop van huizen en appartementen zou stilvallen en de prijzen zouden dalen, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Dat meldt deredactie.be.

Van januari tot september is het totale aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen zelfs met ruim 6% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een belangrijke verklaring voor het feit dat de markt probleemloos overeind blijft is ongetwijfeld de lage rente, aldus Deredactie.be.

De gemiddelde rente voor wie een lening op 20 jaar neemt met een vaste rentevoet is de voorbije jaren aanzienlijk gedaald, tot in sommige gevallen 2 procent. Tot slot zijn ook de prijzen niet gedaald. Voor de huizen is er een stabilisering, de appartementsprijzen zijn de voorbije maanden met ongeveer 2% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content