Reizigers laten zich niet tegenhouden door rode zones

Touroperator Connections ziet maar weinig klanten hun reizen annuleren of omboeken. ‘We zien geen stormloop in de omboekingen, rode zone of niet’, zegt woordvoerder Frank Bosteels maandag. ‘Reizigers weten nu dat het perfect mogelijk is om naar rode zones te reizen’, voegt hij eraan toe.

Steeds meer landen en regio’s kleuren oranje en zelfs rood op de kaart met reisbestemmingen die het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) elke week bijhoudt. Toch ziet touroperator TUI de ‘overgrote meerderheid’ op reis vertrekken, zelfs als het om een reisbestemming in een gebied met een oranje of rode kleurencode gaat. ‘We merken wel dat er minder nieuwe boekingen voor Spanje gebeuren, sedert het land rode zone is geworden’, zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI, maandag in Het Laatste Nieuws. Ook luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en touroperator Sunweb merken dat klanten in vergelijking met vorig jaar minder reizen annuleren of omboeken.

Hetzelfde geluid klinkt maandag bij touroperator Connections. ‘Wie een reis in het vooruitzicht heeft, houdt eraan vast. We merken wel dat er sinds een goede week minder nieuwe boekingen zijn. Het wordt wat kalmer. We verwachten dat er voor de maand augustus nog boekingen binnenlopen, want er is veel beschikbaar en de prijzen vallen mee voor een hoogseizoen. We vermoeden dat het kwakkelweer mensen zal aanzetten om te boeken’, aldus Bosteels.

De Europese reisbestemmingen blijven het populairst. ‘Twee derde van de boekingen van vorige week zijn bestemmingen binnen Europa’, zegt Bosteels. Griekenland is in enorm in trek. Spanje en Portugal doen het ondanks hun rode kleurencode goed. ‘Spanje was altijd de koploper en doet het nu wat minder goed. Maar zelfs als het enthousiasme wat bekoeld is, blijft de voorsprong van Spanje als vakantieland groot. Als reizigers dan toch tussen rode bestemmingen moeten keizen, kiezen ze voor iets vertrouwds’, legt Bosteels uit.

Coronamaatregelen

Naarmate de vaccinatiegraad toeneemt, ziet ook reisorganisator Anders Reizen dat reizen vlotter geboekt worden. Al zijn er ook mensen die aarzelen. ‘Mensen die vroeg op het jaar al geboekt hebben, twijfelen als hun reisbestemming een rode kleurencode krijgt’, zegt algemeen directeur Bart De Winter. ‘Sinds juli is een rode kleurencode volgens onze policy geen reden meer om een reis te annuleren. Een rode kleurencode is niet hetzelfde als negatief reisadvies’, aldus De Winter.

Al kunnen coronamaatregelen wel roet in het eten gooien. ‘Of reizigers annuleren of omboeken, hangt af van bestemming tot bestemming: als je een huttentocht doet in de bergen, kan je niet zomaar meerdere coronatesten laten afnemen. Anderen zien het niet zitten om een kind, dat niet gevaccineerd is, voor activiteiten of restaurantbezoeken te laten testen.’

Partner Content